Dura
Novosti slider

Podrška poduzetnicima u procesu prijenosa poslovanja

Jučer smo u okviru projekta BOND 2 prisustvovali radionici Podrška poduzetnicima u procesu prijenosa poslovanja“ u organizaciji Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) . Radionicu je vodila gđa. Mirela Alpeza koja se u okviru CEPOR-a bavi problematikom prijenosa poslovanja već 10-ak godina. Gosti predavači koji su problematiku predstavili iz svog iskustva su poduzetnik Pero Vidović – Ambijenti Čakovec te konzultanti: Tomo Senekovič https://borzaposla.si, Nikola Oršanić https://consultarium.hr

Prijenos poslovanja (engl. business transfer), prema definiciji Europske unije, podrazumijeva prijenos vlasništva nad poduzećem na drugu osobu ili drugo poduzeće, čime se osigurava kontinuitet postojanja i poslovne aktivnosti poduzeća. Najčešće je pokretanje procesa prijenosa poslovanja povezano s odlaskom u mirovinu osnivača poduzeća, ali umirovljenje je samo jedan od razloga. Drugi razlozi su najčešće osobne prirode (ranije povlačenje iz poslovanja, promjena profesije i interesa), iznenadne situacije (razvodi, bolesti u obitelji, smrtni slučaj), promjene u poslovnom okruženju koje mogu tražiti značajne promjene u poslovanju koje trenutni vlasnik poduzeća nije spreman poduzeti (novi proizvodi na tržištu, novi i agresivni konkurenti i sl.) ili želja za pokretanje novog poduzetničkog pothvata (serijski poduzetnici).

Prijenos poslovanja je sastavni dio životnog ciklusa poduzeća, kao i životnog ciklusa vlasnika poduzeća. Zbog složenosti ovog pitanja – u pravnom, financijskom, poreznom, organizacijskom i emotivnom smislu, prijenos upravljanja predstavlja kritičnu fazu koju velik broj poduzeća ne uspijeva prebroditi.

U Hrvatskoj ova tema izuzetno je aktualna zbog velikog broja poduzetnika koji su pokrenuli svoje biznise 1990-ih i planiraju umirovljenje. Kroz Business Transfer Barometar istraživanje identificirano je 16.590 poduzeća (društva s ograničenom odgovornošću – d.o.o.) u Hrvatskoj s većinskim vlasnicima koji imaju 55 ili više godina starosti čime, prema kriterijima EU, predstavljaju segment sektora malih i srednjih poduzeća čiji vlasnici bi se trebali početi informirati i pripremati za business transfer. Navedenih 16.500 poduzeća ima udio od 31% u ukupnom broju registriranih poduzeća (d.o.o.) u Hrvatskoj, osigurava radna mjesta za 179.087 zaposlenih (16,1% udio u ukupnom broju zaposlenih među društvima s ograničenom odgovornošću), te ostvaruje prihod od 115.715.452.383 kn (18,9% od ukupnog prihoda koji ostvaruju sva društva s ograničenom odgovornošću u Hrvatskoj).

U EU oko 450.000 malih i srednjih poduzeća s oko 2.000.000 zaposlenih svake godine prolazi proces prijenosa poslovanja. U oko 150.000 se procesu prijenosa poslovanja ne pristupa na adekvatan način, čime se dovodi u pitanje oko 600.000 zaposlenih (Studija „Business Dynamics”, Europska komisija, 2011)

Unazad 10-ak godina CEPOR prati problematiku prijenosa poslovanja kroz različite aktivnosti te se kao stručna institucija na ovu temu uključio u projekt BOND putem kojeg se planira razviti podrške za prijenos poslovanja u svim županijama RH kroz poduzetničke potporne institucije.

Podrška će uključivati:

  • PRIMARNU RAZINU SAVJETOVANJA (trijaža) – PPI, članice BOND-a, koje imaju razvijen kapacitet provedbe prvih, inicijalnih razgovora s poduzetnicima na temu prijenosa poslovanja
  • SEKUNDARNU RAZINU SAVJETOVANJA – specijalizirani savjetnici kojima se poduzetnici usmjeravaju nakon detekcije problema (odvjetnici, brokeri, medijatori, procjenitelji vrijednosti…)
  • PLATFORMU ZA KUPOPRODAJU MIKRO I MALIH PODUZEĆA unutar BOND platforme na kojoj će biti ulistani profili poduzeća na prodaju

Kroz Projekt BOND 2 stvara se prilika za članice BOND-a u jačanju savjetodavne podršku za poduzetnike u svim fazama razvoja pothvata. Kroz edukacije će se PPI-evi  steći potrebna znanja kako bi bili relevantan, kompetentan i informiran sugovornik za poduzetnike koji žele:

  • Postati poduzetnici – start up vs. preuzimanje poduzetničkog pothvata
  • Rasti – organski rast vs. rast kroz akviziciju poduzetničkog pothvata
  • Izaći iz biznisa – prijenos na djecu, prodaja, likvidacija

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X