Dura
Novosti

Kampanja o mogućnostima uštede energije u kućanstvu

 

Smanjenje potrošnje energije i sprječavanje energetskih gubitaka imaju sve veću važnost za EU, osobito u kontekstu trenutnih geopolitičkih zbivanja. Mjere energetske učinkovitosti prepoznate su kao važan instrument za smanjenje emisije stakleničkih plinova, ali i za postizanje održive opskrbe energijom, povećanje energetske neovisnosti te promicanje konkurentnosti europskih gospodarstava.

S obzirom kako približno četvrtina svih izravnih emisija CO2 u EU-u potječe iz kućanstava, važno je da se mjerama energetske učinkovitosti i štednje energije priključe i građani. Naše svakodnevne odluke i navike imaju veliki utjecaj kako na kućni budžet, tako i na nacionalnu potrošnju energije, a u konačnici i na okoliš. Poduzimanjem malih koraka u kućanstvu, moguće je uštedjeti energiju i novac te smanjenjem emisija pomoći u zaštiti klime.

S ciljem podsjećanja građana na najučinkovitije, a relativno jednostavne mjere koje je moguće primijeniti za stvaranje energetskih i financijskih ušteda, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provode informativnu kampanju „Kreni od sebe.“

Kampanja je temeljena na Smjernicama Vlade za uštedu energije RH, koje su  izradili stručnjaci Energetskog instituta Hrvoje Požar i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u skladu s paketom dokumenata Europske komisije o uštedama plina, kojima se predviđa smanjenje njegove potrošnje za 15% u razdoblju od 1. kolovoza 2022. do 31. ožujka 2023. godine.

Potencijal ušteda energije zahvaljujući promjenama u ponašanju je značajan, zbog čega je važno odgovorno i racionalno koristiti energente koji su dostupni.

Dodatne informacije se nalaze na poveznici.

Treba tako malo da postaneš učinkovit i uštediš energiju.

Kreni od sebe i budi primjer drugima.

Važniji si nego što misliš!

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X