Dura
Natječaji

Potpora za Cirkulaciju europskih književnih djela 2023

 

Otvoren je Poziv na dostavu prijedloga za Cirkulaciju europskih književnih djela 2023 s rokom za predaju projektnih prijedloga 21. veljače 2023. godine u 17:00 CET.

Potpora za cirkulaciju europskih književnih djela namijenjena je projektima koji se bave prevođenjem, objavljivanjem, distribucijom i promocijom knjiženih djela.

TEME I PRIORITETI:

  • jačanje transnacionalne cirkulacije i raznolikosti europskih književnih djela,
  • poticanje prevođenja i promocije književnih djela napisanih na manje korištenim jezicima kako bi se povećala njihova cirkulacija na većim tržištima u Europi i šire;
  • razvoj nove publike u Europi i šire;
  • jačanje konkurentnosti knjižnog i nakladničkog sektora poticanjem suradnji unutar sektora.

Dodatno:

Potrebno je poštivati načelo pravedne naknade piscima i prevoditeljima u skladu s izvješćem „Prevoditelji na naslovnici” koje je izradila skupina stručnjaka država članica EU-a za višejezičnost i prevođenje, a koje je ovlastilo Vijeće u okviru otvorene metode koordinacije.

Radi izvanrednih okolnosti u Europi, poticat će se projekti s ciljem pružanja europskih ili ukrajinskih djela na ukrajinskom jeziku ukrajinskim izbjeglicama i raseljenim osobama. U tom smislu prihvatljivo će biti tiskanje, distribucija i promicanje europskih ili ukrajinskih književnih djela na ukrajinskom jeziku.

PODRŽANE AKTIVNOSTI

Prevođenje, objavljivanje, promocija i distribucija knjiženih djela te aktivnosti koje će pomoći pri prodaji prevoditeljskih prava u Europi i šire.

PRIHVATLJIVI PRIJAVITELJI

Prihvatljivi prijavitelji su pravni subjekti (privatni ili javni) koji su registrirani u državama koje sudjeluju u programu Kreativna Europa. Prihvatljive su prijave pojedinačnih prijavitelja (single applicants) i prijave konzorcija koji se mora sastojati od najmanje 2 prijavitelja (korisnici; ne povezani subjekti). Koordinator mora pravno postojati najmanje 2 godine do roka za predaju prijava i biti aktivan u sektoru nakladništva i knjige.

NATJEČAJNE KATEGORIJE

MALI – prijevodi najmanje 5 različitih naslova, sufinanciranje do EUR 100.000

SREDNJI – prijevodi najmanje 11 različitih naslova, sufinanciranje do EUR 200.000

VELIKI – prijevodi najmanje 21 različit naslov, sufinanciranje do EUR 300.000

Potpora je paušalna te će nadoknaditi fiksni iznos, na temelju paušalnog iznosa ili financiranja koje nije povezano s troškovima. Stopa sufinanciranja u svim natječajnim kategorijama je 60%, a trajanje projekata je maksimalno 36 mjeseci.

Više informacija na sljedećoj povezici.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X