Dura
Natječaji

Poziv za prijavu lokaliteta Oznake europske baštine za selekciju 2023. – 2024. godine

Ministarstvo kulture i medija RH objavilo je Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine selekcija 2023. – 2024. godine, koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije, lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju Unije, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija.

Cilj Oznake europske baštine (European Heritage Label – EHL) jest jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima europske povijesti i zajedničke baštine, poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga.

Oznaka se dodjeljuje bienalno od 2013. godine u okviru programa Unije Kreativna Europa, a tijekom proteklih sedam godina Oznaku europske baštine ponijelo je 60 lokaliteta sa snažnom europskom dimenzijom. Hrvatski su nositelji Oznake europske baštine Muzej krapinskih neandertalaca i nalazište Hušnjakovo (selekcija 2015. – 2016.) i Muzej vučedolske kulture i nalazište Vučedol (selekcija 2021. – 2022.).

POSTUPAK PRIJAVE

Prijave Europskoj komisiji za predlagatelje lokaliteta za Oznaku europske baštine selekcija 2023. – 2024. godine otvorene su do 1. ožujka 2023. godine.

Proces odabira odvija se u dva kruga:

  • Prvi krug odvija se na nacionalnoj razini: svaka država članica imenuje po dva lokaliteta po godini prijave, prijave šalje nacionalni koordinator.
  • Drugi krug odvija se na europskoj razini: europski odbor neovisnih stručnjaka predlaže Europskoj komisiji lokalitete koji se službeno imenuju za dodjelu Oznake, a odabire se najviše jedna lokacija po državi članici.

Rok za prijavu nominacija na nacionalnoj razini je do 1. veljače 2023. godine.

Prijedlozi lokaliteta za Oznaku europske baštine prijavljuju se putem Obrasca za prijavu Europske komisije, a ispunjeni obrazac šalje se nacionalnom koordinatoru na evaluaciju u prvom krugu koji se odvija na nacionalnoj razini.

Prijedloge na nacionalnoj razini potrebno je dostaviti na adresu ehl@min-kulture.hr ili putem pošte na adresu: Ministarstvo kulture i medija, Runjaninova 2, Zagreb, s naznakom Oznaka europske baštine, do 1. veljače 2023. godine.

Nakon zaprimanja prijedloga, Ministarstvo kulture i medija provest će proces evaluacije te dostaviti dvije odabrane prijave Europskoj komisiji u predviđenom roku.

Upute za prijavitelje nalaze se ovdje, a za dodatne informacije kontaktirajte nacionalnog koordinatora na e-mail: ehl@min-kulture.hr ili tel. 01 4866 523.

Više informacija na sljedećoj povezici.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X