Dura
Novosti

Članovi Mreže BOND upoznali se s primjerima dobre prakse na studijskom putovanju u Barceloni

S ciljem jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija (PPI) u Hrvatskoj, umrežavanja i upoznavanja primjera dobre prakse, članovi Mreže BOND, njih 47, sudjelovali su na studijskom putovanju u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u Barceloni od 17. do 21. travnja 2023. godine.

Djelatnica Dubrovačke razvojne agencije DURA-e Iva Rašica sudjelovala je na studijskom putovanju s ciljem upoznavanja potpornih institucija španjolske regije Katalonija, ali i umrežavanje i povezivanje predstavnika hrvatskih PPI-ja, dijeljenje i razmjenu znanja te najbolje prakse katalonskih institucija.

Članovi Mreže BOND upoznali su se prvi radni dan s radom Gospodarske komore Barcelone. Cambra de Barcelona nudi širok raspon usluga koje pomažu u jačanju poslovanja, podržavaju tamošnje tvrtke u globalnom širenju, pomažu u pronalaženju dobavljača, distributera, partnera i kupaca u inozemstvu, pružaju pomoć pri pregovaranju, u poslovnim sporazumima te posredovanju u trgovačkim sporovima. Izdaju komercijalne potvrde, carinska izvješća, vize i službene procedure.

Drugog dana studijskog putovanja BOND tim posjetio je neprofitnu organizaciju TechBarcelona te se upoznao s načinom poslovanja i organizacijom lokalnog poduzeća Nuclio.

Tijekom obilaska poduzetničkih potpornih institucija, članovi Mreže BOND posjetili su i Centre de Reempresa de Catalunya. Riječ je o najboljem sustavu podrške za prijenos poslovanja mikro i malih poduzeća u Europi. Ovaj jedinstveni poslovni model, za razliku od većine programa za podršku poduzetnicima, inicirala su dva udruženja poduzetnika – Katalonsko udruženje poslodavaca (CECOT) i Autoocupacio – Privatna fondacija za samozapošljavanje, čiji je vlasnik Albert Colomer, poslovni anđeo i idejni začetnik Reemprese.

Tijekom posjeta katalonskim lokalnim institucijama za podršku poduzetništvu, članovi Mreže BOND upoznali su se s potpornim programima za digitalizaciju poslovanja, servisima za prodaju i kupnju poduzeća, izvorima financiranja za pokretanje poduzeća koji postoje u Španjolskoj, ali i poslovnim inkubatorima koji predstavljaju suvremeni alat razvoja poduzetništva. Jedan od najsuvremenijih visokotehnoloških poslovnih inkubatora, 3D Incubator, koji je smješten u poslovnoj zoni Franca u Barceloni, posjetili su posljednjeg dana studijskog putovanja.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije organizirala je studijsko putovanje u Barcelonu u okviru projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija (PPI) putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO)” BOND 2 – Faza II, s ciljem jačanja kapaciteta poduzetničkih potpornih institucija, članica Mreže BOND. U svibnju ove godine članice Mreže BOND.

 

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Prisustvovali smo radionici “Analiza poslovanja poduzeća”

Dura_user

Nastavljamo s edukacijama kroz projekt BOND 2

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X