Dura
Novosti

ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI TEČAJ ZA NJEGOVATELJICE

 

U gradu Dubrovniku sve je više starijeg stanovništva o kojem treba adekvatno brinuti. Izgradnjom doma u Gružu i izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice većinom će se zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi.

Unatrag nekoliko godina potražnja za njegovateljima starijih i nemoćnih osoba  koje žive u vlastitom domu sve je izraženija. Iako postoje osobe koje obavljaju posao njegovatelja prema stvarnom stanju nedostaje onih educiranih i osposobljenih.

Grad Dubrovnik (Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo) u suradnji s razvojnom agencijom DURA  proveo je program osposobljavanja za njegovatelje starijih i nemoćnih osoba zbog nedostatka navedenog kadra na području Dubrovnika.  Prednost u programu osposobljavanja imale su nezaposlene osobe.

Program osposobljavanja trajao je ukupno 65 dana (565 sati) te se izvodio konzultativno-instruktivnom nastavom.

Polaznici su kroz ovaj program stekli opća znanja  kao što su sposobnost sudjelovanja u usmenoj i pismenoj komunikaciji, preuzimanje odgovornosti za svoje zadaće korištenjem vlastitog plana, vještine u pružanju prve pomoći, prepoznavanje promjena na bolesniku/štićeniku, poznavanje građe i funkcije ljudskog tijela kao cjeline te naravno razvijaju humani odnos prema bolesnom čovjeku, njegovoj obitelji i okolini te osnove zaštite na radu.

Program osposobljavanja za zanimanje njegovateljica provelo je Učilište MAGISTRA a obuhvaćene su 3 nastavne cjeline: Njega bolesnika, Praktična nastava i Praktični rad.

Završni ispit položilo je 9 polaznika te se dodjela diploma održala u petak 26.svibnja u zgradi DURE na Pilama. Polaznicima koji su uspješno završili tečaj, diplome su dodijelili zamjenica gradonačelnika Dubrovnika gđa Jelka Tepšić i pročelnik UO za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo g Dživo Brčić.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X