Dura
Novosti slider

Bruxelles – Projekt revitalizacije TUP-a predstavljen na konferenciji „Novi europski Bauhaus u regijama i gradovima“

 

Na poziv Europske komisije, na dvodnevnoj konferenciji „Novi europski Bauhaus u regijama i gradovima“,  u Bruxellesu je predstavljen projekt „Revitalizacija Tvornice ugljeno grafitnih i elektro kontaktnih proizvoda TUP“, kojeg Grad Dubrovnik provodi u sklopu programa tehničke pomoći za lokalne inicijative Novog europskog Bauhausa. S obzirom da je riječ o novom programu na razini Europske unije te da je Grad Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om jedan od najuspješnijih projekata koji se provodi, u ovoj je prigodi je Luna Polić Barović iz DURA-e pozvana da na početku plenarnog izdanja predstavi dubrovački projekt kao primjer dobre prakse – na koji je način koncipiran, kako se provodi i koji su očekivani rezultati.

S preko 350 sudionika, događaj je služio i kao forum za učenje i razmjenu, okupljajući ljude, institucije, općine i regije koji provode ili imaju interes razvijati projekte slijedeći načela Novog europskog Bauhausa (NEB).

Cilj konferencije bio je jačanje postojeće zajednice Novog europskog Bauhausa aktivnim uključivanjem ključnih dionika kohezijske politike kao i povezivanje gradova i općina koji su kreatori NEB projekata i nacionalnih upravljačkih tijela kohezijske politike. Ova interakcija imala je za cilj izgradnju snažnije veze i suradnje između ove dvije skupine, istraživanje mogućnosti financiranja i poticanje pružanja NEB-a kroz kohezijske programe.

Prvi dan događanja, 21. lipnja, bio je posvećen tehničkim radionicama posvećenim provedbi NEB-a uz potporu kohezijske politike. Drugi dan događaja uključivao je panel raspravu na visokoj razini i ceremoniju dodjele nagrada, gdje su proglašeni dobitnici nagrada za 2023. kao i 14 izabranih projekata iz prvog poziva za Europsku urbanu inicijativu.

Organiziran oko Svečane dodjele nagrada NEB 2023., događaj je bio prilika za osvrt na doprinos kohezijske politike Europske unije inicijativi NEB u protekle tri godine.

Novi europski Bauhaus kreativna je i interdisciplinarna inicijativa koja povezuje Europski zeleni dogovor s našim životnim prostorima i iskustvima. Inicijativa poziva sve Europljane da promisle i zajedno izgrade održivu i uključivu budućnost s posebnim naglaskom na estetiku.

U travnju 2024. Komisija će organizirati četvrto izdanje New European Bauhaus Prizes, u kontekstu drugog izdanja NEB Festivala. Zainteresirane organizacije i pojedinci mogu predložiti vlastite aktivnosti, projekte ili satelitske događaje na jedan od tri poziva kako bi postali središte Festivala. Pozivi su otvoreni do 15. rujna. Više na: https://new-european-bauhaus.europa.eu/get-involved/festival_en

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Europska komisija traži stručnjake za misiju o Novom europskom Bauhausu

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X