Dura
edu u top slider Novosti

Tim „Sweet Corner“ su pobjednici na natjecanju za najbolje razrađenu poduzetničku ideju u okviru projekta „Poduzetništvo u osnovnim školama“

Dura i Grad Dubrovnik je početkom rujna pokrenula projekt „Poduzetništvo u osnovnim školama“ s ciljem poticanja poduzetničkog razmišljanja kod djece osnovnoškolskog uzrasta. 105 učenika sedmih i osmih razreda iz 7 dubrovačkih osnovnih škola se prijavilo za sudjelovanje u projektu te su formirali 29 timova koji su razvijali poduzetničke ideje te se natjecali za najbolje razrađenu ideju.

Kroz prezentiranje svojih ideja ovi mladi poduzetnički timovi su nas oduševili svojom kreativnošću i podsjetili nas kako posao itekako može i mora biti i zabavan. Njihove ideje pomno su razradili uz pomoć metodologije Platno poslovnog modela, a idejni projekti koji su danas nastali im slobodno mogu u budućnosti poslužiti kao temelj za razvitak uspješne poduzetničke priče.  Između 29 prijavljenih timova bilo je izuzetno teško odlučiti se za samo 3 najbolja tima, voljeli bi da smo ih mogli nagraditi puno više.

Prvo mjesto je osvojio tim iz OŠ Marin Držić  pod nazivom „Sweet Corner“. Pobjednice su Andrea Đurović, Lucija Violić, Mara Čerjan, Lucija Sentić a ideja koju su razrađivale je proizvodnja i prodaja slastica

Drugo mjesto je osvojio tim „Capra di Ragusa“ s idejom proizvodnje, distribucija i prodaje kozjeg sira pripravljenog na tradicionalne načine uz korištenje prirodnih dodataka s dubrovačkog područja. Nosioci druge nagrade su  Orsat Cvjetinović, Dorian Stanković, Teo Spajić, Patrick Mrkić učenici 8b razreda OŠ Ivan Gundulić.

I treće mjesto dodijeljeno je timu „Croatian sparks“ za razradu ideje proizvodnja i trgovina svijeća, koje uz svojstva svijeća imaju svojstva sapuna. Nagradu su osvojile Dora Prcela, Dora Tomičić, Lucija Carić učenice 7a razreda OŠ Marin Getaldić

Učenicima su nagrade dodijelili zamjenik pročelnika upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika g. Miho Katičić te predsjednica uprave DURA-e Ana Marija Pilato Krile. Također su predstavnicima svih 7 gradskih osnovnih škola uručene zahvalnice za sudjelovanje na projektu.

Smisao projekta „Poduzetništvo u osnovnoj školi“ je stjecanje novih vještina kroz praksu i njihova primjena u razradi proizvoda ili usluga. Kroz praktično iskustvo učenici imaju mogućnost prepoznati čimbenike koji dovode do uspjeha na tržištu. Trenutni ekonomski čimbenici su u potpunosti promijenili pogled na poduzetništvo koje je postalo nezaobilazan pokretač zapošljavanja i gospodarskog rasta. Izvrsni i učinkoviti poduzetnički projekti oplemenjuju gospodarsku klimu, stvaraju nove vrijednosti i pružaju trajno visoku kvalitetu  u svim smjerovima svog djelovanja.

Nakon iskustava kroz provedbu EU projekta OPERA II, gdje je DURA već radila na jačanju kompetencija djece u sedmom i osmom razredu na temu razvoja poduzetničkih ideja, uvidjeli smo da postoji interes među djecom i školama za ovakve projekte kroz izvanškolske aktivnosti. DURA kao poduzetnička potporna institucija je osmislila projekt te krenula s provedbom u suradnji s osnovnim školama na području grada Dubrovnika.

Kroz ovaj projekt Dura je organizirala 7 radionica pod nazivom „Razvoj poduzetničke ideje” u svakoj pojedinoj školi. Učenici su upoznati s načinom razrade poduzetničke ideje kroz metodologiju „Platno poslovnog modela“ gdje su kroz praktičan primjer dobili pojašnjenje svojih zadataka. Nadalje, nakon završenih radionica djeca su imala dva tjedna za primjenu naučenog na svom primjeru, nakon čega se sastaju s mentoricom koji im je pružiti povratne informacije na napravljeni nacrt. Nakon mentoriranja, svaki tim je nastavio razvijati svoju ideju prema smjernicama mentorice te napravili prezentacije koje su izlagali prošli petak. U ponedjeljak smo kao šećer na kraju imali proglašenje pobjednika i dodjelu nagrade.

U ovih mjesec dana djeca su pokazala motivaciju, kreativnost i zainteresiranost, što je dodatna inspiracija za provedbu ovog projekta. Mi im samo možemo poručiti – samo tako nastavite i vidimo se opet sljedeće godine!

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X