Dura
Natječaji

JAVNI POZIV na sudjelovanje u programu Ljetne škole “Place-based creative solutions for cultivating caring and sustainable communities”

Zaklada “Kultura nova” poziva predstavnike organizacija civilnog društva koje djeluju na području suvremene kulture i umjetnosti i koje djeluju i registrirane su u sredinama s manje od 50.000 stanovnika u Republici Hrvatskoj da dostave svoje prijave na sudjelovanje u programu Ljetne škole “Place-based creative solutions for cultivating caring and sustainable communities” uz pokrivanje troškova sudjelovanja. Ljetna škola održat će se od 20. do 24. rujna 2024. godine na otoku Zlarinu.

Ljetna škola je dio projekta “IN SITU: Place-based innovation of cultural and creative industries in non-urban areas”.

Na Ljetnoj školi je predviđeno sudjelovanje do 25 sudionika. Zaklada “Kultura nova” će osigurati besplatno sudjelovanje po jednog (1) predstavnika iz najviše pet (5) organizacija koje su registrirane i djeluju u sredinama s manje od 50.000 stanovnika u Republici Hrvatskoj.

Radni jezik Ljetne škole je engleski.

Svrha Ljetne škole

Ljetna škola “Place-based creative solutions for cultivating caring and sustainable communities” prethodi prvoj međunarodnoj konferenciji projekta IN SITU pod nazivom “Horizons of Sustainability: The Power of Creative Innovation for Transformation of Rural and Non-Urban Futures” koja će se održati od 25. do 27. rujna 2024. u Šibeniku. Konferencija i Ljetna škola istraživat će transformativnu moć inovativnih pristupa kulturnog i kreativnog sektora u stvaranju pravednijih i održivijih zajednica izvan urbanih centara.

Ciljajući na stvaranje dvosmjernih odnosa s okruženjem u kojem se odvija – otokom Zlarinom – program Ljetne škole osmišljen je na način da otvara pitanja ključna za održivost manjih sredina: izgradnja i angažman zajednice, turizam i njegova prilagodba potrebama lokalnih zajednica te skrb kao organizacijsko načelo koje povezuje sve elemente potrebne za rast i dobrobit zajednice.

Sveprisutnost održivosti u suvremenom diskursu rezultat je složenog globalnog okruženja obilježenog višestrukim krizama. Ona obuhvaća klimu, energiju, financije, hranu, zdravstvo, obrazovanje i mnoge druge domene. Ljetna škola stoga pristupa održivosti iz perspektive inovacija koje kreativni i kulturni akteri nude svojim zajednicama, dizajnirajući rješenja za njih i s njima, s ciljem zamišljanja boljih budućnosti. Inovacije koje proizlaze iz lokalnog okruženja posebno su značajne u manjim i udaljenim sredinama, gdje učinkovito odgovaraju na lokalne izazove i poboljšavaju kvalitetu života, vitalnost i ukupnu održivost zajednica i teritorija.

Prijava na Javni poziv podnosi se isključivo putem ispunjene e-prijavnice na mrežnim stranicama Zaklade “Kultura nova”.

Ispunjenu e-prijavnicu potrebno je do roka za podnošenje prijava pohraniti u elektroničku bazu Zaklade.

  • Rok za podnošenje prijava je lipnja 2024.
  • Rezultati Javnog poziva će biti objavljeni najkasnije do 15. srpnja 2024.

Napomena:

Organizacije čiji sudionici bez opravdanog razloga otkažu svoje sudjelovanje na Ljetnoj školi neće moći uputiti prijavu na edukacijske programe u organizaciji Zaklade “Kultura nova” u iduće dvije godine računajući od dana raspisivanja ovog Javnog poziva.

Više informacija na sljedećoj povezici

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X