Dura
Novosti

Održan Kick-off sastanak ReCUP projekta

U sklopu projekta ReCUP na kick-off sastanku „URBACT Inovativnih transfernih mreža gradova“, koji se održao 1. i 2. listopada 2024. godine u Parizu sudjelovala je i viša savjetnica DURA-e,l Luna Polić Barović. Na sastanku su prisustvovali svi partneri iz deset odobrenih projekata.

Sastanak je bio osmišljen kao uvod u URBACT metodologiju i principe rada za transfer mreže, ali i kao prilika za umrežavanje, omogućujući upoznavanje projektnih partnera iz vlastite i drugih mreža gradova. U fokusu URBACT programa je transnacionalna razmjena iskustava, što omogućuje partnerskim gradovima uvid u prakse drugih gradova i kreiranje alata prilagođenih specifičnim potrebama svakog grada. Partnerski gradovi, osim transnacionalnog elementa, razvijaju i lokalnu mrežu dionika – lokalne akcijske grupe (ULG), o kojima su održane radionice u sklopu ovog sastanka.

Drugi dan sastanka bio je rezerviran za definiranje aktivnosti koje će se provoditi u početnoj fazi projekta, poput izrade Studije transferibilnosti inovativne urbane prakse na razini mreže i u gradovima partnerima, kao i za razgovore o međusektorskim prioritetima (zelena i digitalna tranzicija te rodna ravnopravnost). Ovaj događaj predstavlja važan korak u jačanju suradnje među europskim gradovima i poticanju održivog urbanog razvoja kroz inovacije, razmjenu znanja i učinkovito dugoročno planiranje.

Cilj projekta ReCUP je prenijeti uspjehe i iskustva UIA CUP 4 CREATIVITY URBACT projekta, točnije kvarta Ujbuda u Budimpešti, partnerskim gradovima diljem Europe. Jedan od ključnih rezultata tog projekta bio je stvaranje kreativnog centra “Adaptér”, koji povezuje moderne tehnološke inovacije s javnošću i pruža okruženje za suradnju građana i organizacija iz kulturnog i kreativnog sektora.

Projekt CUP 4 CREATIVITY također je stvorio digitalnu platformu INSERT, koja omogućuje dijeljenje znanja, opreme i vještina, kao i organizaciju događanja. INSERT programi omogućili su građanima, izloženima digitalnoj izolaciji, aktivno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima, čime su smanjene prepreke za pristup kulturi i ojačane lokalne zajednice.

Dubrovačka razvojna agencija DURA po prvi put sudjeluje kao partner u URBACT mreži za prijenos inovacija, a ostali partneri u mreži ReCUP su Ujbuda kao vodeći partner (Budimpešta, Mađarska), Općina Bielsko-Biała (Poljska), Mancomunidad de l’Horta Nord (Španjolska), Grad Amersfoort (Nizozemska) i Sandyford Business District (Irska).

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Održan je online Kick-off sastanak projekta ReCUP

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X