Dura
Natječaji

Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije objavljuje drugi Poziv za dodjelu sredstava „Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u prerađivačkoj industriji i toplinarstvu“ u okviru Programa ulaganja dodjele državnih potpora za ulaganje u promicanje energije iz obnovljivih izvora energije, referentne oznake MF2022-1-HR-0-001, financiranog sredstvima Modernizacijskog fonda.

Predmet Poziva je podupiranje ulaganja za proizvodnju električne energije korištenjem obnovljivih izvora energije u cilju ispunjavanja sljedećih obveza Republike Hrvatske do 2030. godine:

  • smanjenja emisija stakleničkih plinova iz ETS sektora i sektora izvan ETS-a (u odnosu na 2005. godinu),
  • smanjenja potrošnje isporučene energije u odnosu na referentnu isporučenu energiju, odnosno u odnosu na potrošnju isporučene energije prije provedbe mjera,
  • povećanja udjela OIE u bruto neposrednoj potrošnji energije.

Ukupan raspoloživ iznos sredstava iz Modernizacijskog fonda u okviru ovog Poziva je 33.813.570,33 eura.

Unutar navedenog raspoloživog iznosa Modernizacijskog fonda, sredstva će se raspodijeliti prema vrsti ulaganja u:

  • fotonaponske elektrane – alokacija 18.813.570,33 eura
  • elektrane na biomasu – alokacija 7.500.000,00 eura
  • bioplinske elektrane – alokacija 7.500.000,00 eura

U okviru jednog projektnog prijedloga nije moguće ostvariti pravo na sredstva Modernizacijskog fonda za više vrsta ulaganja već se za svaku vrstu ulaganja mora podnijeti pojedinačni projektni prijedlog.

Najniži iznos sredstava iz Modernizacijskog fonda koji može biti dodijeljen za financiranje pojedinačnog projektnog prijedloga u sklopu ovog Poziva je 100.000,00 eura, a najviši iznos sredstava je 5.000.000,00 eura.

Prihvatljivi prijavitelji sukladno ovom Pozivu su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici, koji pripadaju području C Prerađivačka industrija i području D odjeljku 35.30 Opskrba parom i klimatizacija (temeljem Odluke NKD). Prijavitelji u projektnom prijedlogu moraju djelovati pojedinačno. Partnerske organizacije i partnerstvo bilo koje vrste nisu prihvatljivi.

Prihvatljive aktivnosti koji se mogu financirati u okviru ovog Poziva:

  • Izgradnja integriranih i/ili neintegriranih fotonaponskih elektrana u mrežnom pogonu (on-grid)
  • Izgradnja elektrane na biomasu
  • Izgradnja elektrane na bioplin
  • Postavljanje sustava za skladištenje električne energije (baterije)
  • Projektantski nadzor i stručni nadzor te koordinacija zaštite na radu.

Prihvatljivi troškovi po Pozivu su isključivo troškovi provedbe prihvatljivih projektnih aktivnosti koji su neposredno vezani uz Projekt i neophodni za njegovu realizaciju.

Podnošenje projektnih prijedloga na Poziv započinje 9. srpnja 2024. godine u 09:00 sati, a završava 9. rujna 2024. godine u 09:00 sati.

Više informacija o Pozivu kao i obveznu dokumentaciju možete pronaći na poveznici.

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X