Dura
Novosti

DURA sudjelovala na radionici u sklopu projekta HABI

U okviru međunarodnog projekta Interreg Italy – Croatia HABI, a u organizaciji Javne ustanove Rezervat Lokrum, održana je prekogranična radionica pod nazivom „Edukacijski program osposobljavanja za praćenje stanja stanišnog tipa 1120 Naselja posidonije (Posidonion oceanicae). Radionica namijenjena široj publici i roniocima s područja grada Dubrovnika te projektnim partnerima je održana u prostorijama Javne ustanove Rezervat Lokrum na otoku Lokrumu, 08. srpnja 2024. godine, kako bi sudionici stekli potrebna znanja i vještine za provođenje praćenja stanja naselja morske cvjetnice (posidonije).

Fedra Dokoza iz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce je kroz četiri izlaganja upoznala sudionike s vrstom P. oceanica kao ključnom vrstom stanišnog tipa 1120 Naselja posidonije (Posidonion oceanicae), uslugama ekosustava koje ona nudi te pritiscima koje ugrožavaju njezin opstanak, s ciljem shvaćanja važnosti njezine zaštite. Sudionici su također upoznati s područjima rasprostranjenosti staništa livada P. oceanica u Jadranskom moru te o korištenim metodama prilikom izrade kartografskih prikaza s ciljem dobivanja uvida u veličinu područja koje livade prekrivaju te načinima prikupljanja informacija o njezinoj pokrovnosti i gustoći kao i o praćenju stanja kroz godine. Predstavljen je i protokol za praćenje stanja ove vrste s ciljem usvajanja teorijskog znanja o metodologiji koja se provodi na terenu.

Edukacijski program osposobljavanja za praćenje stanja stanišnog tipa 1120 Naselja posidonije (Posidonion oceanicae) omogućio je roniocima iz Ronilačkog kluba Dubrovnik (kao i široj javnosti, uključujući i predstavnike projektnih partnera) dobivanje znanja i vještina koje mogu koristiti u budućim istraživanjima na području Rezervata Lokrum.

Cilj projekta HABI je poboljšati ekološke i kulturne aspekte prekograničnog područja s posebnim naglaskom na područja ekološke mreže NATURA 2000. Projekt nastoji uspostaviti ravnotežu između čovjeka i prirodnog okoliša kroz strategije, radionice i kampanje podizanja svijesti. Ciljevi projekta obuhvaćaju očuvanje biološke raznolikosti, obrazovanje, istraživanje i promicanje održivog turizma, što će konačno rezultirati poboljšanjem kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Projekt Interreg HABI predstavlja iznimnu priliku za daljnje unaprjeđenje očuvanja prirodnih vrijednosti otoka Lokruma, te će se kroz ovu suradnju unaprijediti očuvanje bioraznolikosti, podizati svijest javnosti o važnosti očuvanja prirode i očuvati ljepota Lokruma za buduće generacije.

Više o projektu: https://www.italy-croatia.eu/web/habi

Facebook: https://www.facebook.com/interreghabi

Instagram: https://www.instagram.com/interreghabi/

Twitter: https://x.com/interreghabi

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/interreghabi/about/

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

DURA na transnacionalnoj radionici u Conversanu

Dura_user

Održan Kick-off sastanak projekta „HABI“, Interreg Italy – Croatia

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X