Dura

HACKATHON DUBROVNIK 2017

Dura2021

TIM “PET” – POBJEDNICI HACKATHONA DUBROVNIK 2017.

Šest timova kreativnih inovatora, informatičkih stručnjaka i programera, 36 sati bez spavanja, oko 20 litara kave i 200 energetskih napitaka najkraći je sažetak u brojkama onoga što se odvijalo ovaj vikend u hotelu Royal Princess. Treći Hackathon Dubrovnik, u organizaciji Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA te uz potporu partnera RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovniku započeo je u subotu, 01. travnja u 09:00 sati te je završio u nedjelju 02. travnja u 21:00 sat. Izvrsna atmosfera, natjecateljski i kolegijalni duh zajednički su nazivnik ovog uzbudljivog tech vikenda i najbolji dokaz da je Dubrovnik uistinu grad dobrih ideja i uspješnih mladih ljudi sa sviješću i željom za doprinos lokalnoj zajednici.

U napetoj i uzbudljivoj završnici, pobjedu je odnio tim PET (Tomislav Kulušić, Petar Čučuk, Antonio Šutalo i Marko Zelenković) te su sa svojim projektom Citizen Card osvojili novčanu nagradu od 5.000,00 kuna. Radi se o mobilnoj aplikaciji i web stranici za interakciju građana s gradskom upravom, te uslugama i servisima grada. Posebnost Citizen Carda je poticanje pozitivnog i ekološki osviještenog ponašanja kroz prikupljanje bodova za aktivnosti poput korištenja javnog gradskog prijevoza, pješačenja, dijeljenja informacija o lokaciji korisnika i slanje povratnih informacija o kvaliteti usluga. Oslanjao bi se na “crowd-sourcing” model prikupljanja informacija, a korisnik bi u zamjenu dobio bodove koje bio mogao koristiti za kupnju neke pogodnosti prilikom interakcije s gradom ili privatnim partnerima, kao na primjer ostvarivanja popusta za kino, plaćanje računa ili popusta za pokaz.

Za “petama” su im bili članovi tima SMART TOURS (Hrvoje Lucijanović, Antun Kalačić, Kruno Curić, Martin Kuzman i Borna Modrić) koji su osvojili drugo mjesto i članovi tima ACERVATIO (Frano Rajič, Luka Limov, Toni Grgić, Nikola Jurković, Marin Dominiković, Božo Jovanović Bartulović i Ivan Pavlović) koji su zauzeli treće mjesto. Tim SMART TOURS razvijao je rješenje za minimiziranje gužvi u gradu putem sustava umreženih, pametnih tabli za vodiče dok je tim ACERVATIO razvijao projekt pametnog uspornika (ležećeg policajca) koji omogućuje automobilima koji se kreću po zakonskom limitu da pređu preko njega bez ikakvih oštećenja. Oba tima su za svoje izvrsne ideje osvojila dron.

Natjecanju su pristupila još tri tima – Assembler, Bad Blue Squirrel i One Man Band a razvijali su ideje olakšanja parkiranja na javnom gradskom parkingu Gradac, interaktivnog vodiča za posjetitelje Dubrovnika te upotrebe GIS-a (GeoInformacijskog sustava) kao centralnog mjesta za upravljanje, prikupljanje i uređivanje, analizu, vizualizaciju i ispis prostornih podataka.

Trećem Hackathonu Dubrovnik prethodile su 4 radionice koje su se održale dan uoči natjecanja u DURI i na sveučilišnom Kampusu uz mentore – mlade informatičare koji su već dobili nagrade za svoje projekte uštede proračunskog novca i unapređenja usluga.

Veselimo se vidjeti možda već iduće godine pobjednike ovogodišnjeg Hackathona u ulozi mentora i nove mlade talente koji su inspirirani upravo ovim uspješnim inovatorima.

Hackathon Dubrovnik 2017. sufinanciran je kroz EU Program Urbact – projekt TECH TOWN.

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X