Dura

HACKATHON DUBROVNIK 2019

Dura2021

Da su kreativnost i pozitivna konkurencija najjači adrenalin dokazao je tim “Skrrrah Industries” te sa svojom idejom Smart Homebox osvojili ovogodišnji Hackathon Dubrovnik! Timova je bilo ukupno osam i svaki od njih se na svoj način borio protiv, u ovom natjecanju najvećeg neprijatelja – sna. Osim kave i energetskih napitaka koji su se brojali u litrama, bilo je tu i razgibavanja, skakutanja i raznih vježbi kako bi se održala koncentracija punih 36 sati, što nije nimalo lak posao.

Peti Hackathon Dubrovnik u organizaciji Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e te uz partnerstvo Future, RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovnik započeo je u subotu,13. travnja u 09:00 sati i završio u nedjelju, 14. travnja u 21:00 sat. Hackathon Dubrovnik i ovaj put je dokazao da su mladi ljudi, zainteresirani za tehnologiju ili već tehnološki educirani, pokretači razvoja zajednice i da mogu direktno utjecati na društvene promjene.

Najbudniji i najkreativniji bili su Frano Nola, Stjepan Brzica, Klara Lucianovic, Tomo Kulušić, Petar Kleskovic sa svojim projektom Smart House BOX . Smart Box je web aplikacija koja korisnicima omogućava jednostavan uvid u potrošnju te brzo i jednostavno plaćanje računa za vodu i električnu energiju. “Skrrrah Industries” je, uz razvoj same aplikacije, uložio trud i u razvoj prototipa hardverskih komponenti i rješenja za snimanje stanja potrošnje uživo. Kao odgovor na navike potencijalnih korisnika u developmentu je i mobilna aplikacija.Proizvod je u početnoj fazi osmišljen za dubrovačko tržište, ali se može, uz minimalne prilagodbe primijeniti na bilo koji grad.

Malo više kave nedostajalo je drugoplasiranom timu “GBGH“ čiji su članovi Matej Kajinić i Vlaho Čerjan. Projekt pod nazivom 3A-D20 (An Archive Automation-Decoder 2.0) je digitalizacija državnog arhiva u Dubrovniku, s naglasnom na period Dubrovačke republike, uz računalno čitanje i prevođenje teksta uz upotrebu umjetne inteligencije. Svrha projekta je digitalno arhiviranje, ubrzavanje procesa prijevoda, veća dostupnost informacijama prema zainteresiranim stranama i gradnja kulture i baštine.

Treću nagradu osvojio je tim “Ljepotica i zvijeri”. Lora Mirči, Tonko Blotkamp, Damir Bulić, Ivan Zelentrović radili su na projektu LiberPASS. Radi se o mobilnoj aplikacija koja funkcionira kao pokaz za autobus, uz neke dodatne mogućnosti kao kupnja jednokratnih kartica, kartica sa određenim brojem vožnji, on-line plaćanje pokaza i kartica, uz raspored autobusa.

Na Hackathonu Dubrovnik 2019. nastupili su još timovi:
FIFA TIM

ČLANOVI TIMA: Josip Vlah, Ivor Barić, Zvonimir Pandža, Vjori Hoxh

PROJEKT: Dubrovnik Drop Point
Dubrovnik Drop Point je Smart Traffic rješenje koje omogućuje korisnicima, u ovom slučaju Gradu Dubrovniku praćenje i nadzor prometa na vratima od Pila tijekom sezone. Npr agencije mogu rezervirati svoje mjesto na webu kako bi Grad mogao pratiti njihove rezervacije. Grad će biti u mogućnosti također pratiti statistiku kao npr. koliko dnevno autobusa dolazi na Pile. Poanta ovog projekta je rješiti prometne gužve u Dubrovniku.

TIM ARGUS

ČLANOVI TIMA: Martin Kuzman, Borna Modrić

PROJEKT: Smart Traffic

Smart Traffic je projekt u kojem se uz pomoć GPS-a prate autobusi javnog gradskog prijevoza za računanje gužve, vrijeme dolaska autobusa na određene stanice, praćenje kvalitete zraka i kvalitetu ceste.

Za rješavanje problema tim je koristio Arduino, mobilnu aplikaciju i web stranicu.

Problem rješavaju tako da uz pomoć GPS-a i akcelerometra prate položaj i brzinu autobusa te time računaju gdje je i koliko mu treba do stanice. Samim time prate i gužvu na cestama jer su autobusi rasprostranjeni po cijelome gradu. U slučaju velike gužve, uređaj je automatski detektira i šalje obavijest nadležnima za rješavanje gužve. Na uređaj će također biti ugrađen senzor za mjerenje kvalitete zraka pa će u svakome dijelu grada biti mjerena kvaliteta i moći će se prema tim podacima raditi na poboljšanju kvalitete zraka. Kvalitete cesta prate uz pomoć akcelerometra. Svi ti podatci šalju se gradu Dubrovniku za analizu i poboljšanje kvalitete usluge.

TIM ACERVATIO

ČLANOVI TIMA: Toni Grgić, Nikola Jurković, Milan Vrankić, Luka Ujdur, Petar Borovac, Roko Krstičević

PROJEKT: DubGuide

Aplikacija namijenjena turistima. U aplikaciji imaju mogućnost unajmiti vodiča i dobiti prijedloge za aktivnosti. Ture su intimnije i personalizirane. Kada korisnik uđe odabire što ga zanima i koliko je voljan potrošiti. Aplikacija može preporučiti turu bazirano na danim informacijama, korisnik također može pojedinačno odabrati znamenitosti/lokale. Nakon toga moguće je objaviti oglas koji vodiči mogu preuzeti. Lokali se mogu uključiti u projekt (postave svoj meni, i opišu lokal, trebali bi nekoliko puta dnevno odgovarati na pitanja npr. Koliko je slobodnih mjesta?). Time ulaze u listu lokala i mogu biti preporučeni turistima.

TIM JJAK

ČLANOVI TIMA: Antonio Miljan, Kruno Curić, Jon Kojaković, Josip Mužić

PROJEKT D.T.A. (Dubrovnik Tourist Assistant)

Aplikaciju koja će funkcionirati kao Google Mapa, specifično napravljena za turiste. Imat će istaknute najvažnije izvore prijevoza koje će turisti moći koristiti, npr. Taxi postaje, glavne autobusne stanice i slično. Zajedno s time, prikazat će i najpopularnije restorane i muzeje. Glavni cilj ove aplikacije jest da smanjimo gužvu s turistima preko teritorija Dubrovnika. Ovo postižemo tako da korisnika pitamo za dopuštenje koristiti GPS lokaciju. Kad korisnik traži Tour ili restoran, aplikacija će pregledati područje Dubrovnika i predložiti mjesta s manjim brojem GPS signala u prostoru, npr. Ako ima velika količina ljudi u starom gradu, aplikacija će predložiti korisniku Tour ili restoran u Lapadu ili Babinom Kuku. Koristit ćemo Android Studio kao platformu za aplikaciju, te ćemo koristiti Google Maps API kao bazu za funkcije aplikacije.

 

I TIM BLOCKBUSTER koji je odustao tijekom natjecanja.

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X