Dura
Novosti

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovit objavio šest novih natječaja

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovit objavio šest novih natječaja
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovit objavio šest novih natječaja

Dubrovnik, 16.travnjaj 2013. – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovit objavio je šest novih natječaja za sufinanciranje projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije za koje su planirana sredstva u iznosu od 86 milijuna kuna. atječaji su objavljeni na web stranici Fonda i u Narodnim novinama br. 42/13, a svoje projekte na iste mogu kandidirati jedinice regionalne i lokalne samouprave, javne ustanove, trgovačka društva, obrtnici, zadruge hrvatskih branitelja te organizacije civilnog društva.

 

Sredstva će se moći dobiti za projekte energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, korištenje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost u industriji, čistiji transport te projekte koje će provoditi udruge civilnog društva, a koji se odnose na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Javne ustanove te jedinice regionalne i lokalne samouprave od Fonda će moći dobiti bespovratnu financijsku pomoć koja će ovisno o njihovom statusu iznosit 40 do 80 posto od ukupne investicije. Trgovačkim društvima, obrtnicima i drugim pravnim osobama Fond će dodjeljivati zajmove u visini do 1,4 milijuna kuna na rok od 5 godina i s odgodom povrata sredstava od 2 godine, a postoji mogućnost i subvencije kamate kredita koja može iznositi do 800 tisuća kuna po projektu. Do 200 tisuća kuna Fond će odobravati za projekte koje kandidiraju zadruge hrvatskih branitelja, a isti iznos po projektu moći će dobiti i udruge civilnog društva.

Iako je do sada Fond u projekte modernizacije javne rasvjete uložio preko 82 milijuna kuna gradovi i općine su s nestrpljenjem čekale objavu novog natječaja jer osim pozitivnih ekoloških učinaka, nisu zanemarive ni energetske uštede koje iznose od 30 do 50 posto manje potrošnje energije, što u konačnici predstavlja i manje financijske troškove.

Gospodarskim subjektima osobito će biti interesantni natječaji za sufinanciranje čistijeg transporta i energetske učinkovitosti u industriji, kao i oni za korištenje obnovljivih izvora energije.

Uz dostavu tražene dokumentacije koja je propisana u svih šest natječaja kriteriji za ocjenjivanje ponude i određivanja prednosti pri dodjeli sredstava biti će pripremljenost konkretnih projekta, stupanj povoljnog utjecaja na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kvaliteta ponuđenog tehničkog rješenja, veća ušteda energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova za manja uložena sredstva te financijska sposobnost korisnika na ulaganja i povrat sredstava. Sve upute i obrasci za prijavu projekata mogu se pronaći na web stranici Fonda

Rok za dostavu ponuda je 10. lipnja 2013. godine.

Datum:
16.04.2013
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X