Dura
Novosti

Aplikacije za mobilne telefone koji su izumili mladi Dubrovčani ne mogu se patentirati u Hrvatskoj, ali mogu u Japanu, SAD-u i Koreji.

Aplikacije za mobilne telefone koji su izumili mladi Dubrovčani ne mogu se patentirati u Hrvatskoj, ali mogu u Japanu, SAD-u i Koreji.
Aplikacije za mobilne telefone, kao što je popularni Listenapp za brzo pretraživanje i otvaranje stranica vijesti na tzv. pametnim telefonima koji su izumili mladi Dubrovčani Marjan Žitnik i Lukša Jakobušić, ne mogu se patentirati u Hrvatskoj, ali mogu u Japanu, SAD-u i Koreji.

Rene Kajp, voditelj INCENTIV-a Informacijskog centra za potporu korisnicima pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo  pojašnjava kako mobilne aplikacije nisu izumi za rješenja tehničkih problema koji se štite patentom, dakle nisu patentibilni.

– Iako su računalni programi zaštićeni kao autorska djela ako su izvorni, ideje i načela na kojima se zasnivaju elementi računalnog programa, uključujući i sučelja kreirane aplikacije, nisu zaštićena autorskim pravom – objašnjava Kajp i dodaje kako prema Zakonu o patentu u RH, kao ni u ostalim zapadnoeuropskim zemljama, nije moguće patentirati aplikacije za mobilne telefone, ali nije isključeno da se patentiraju u drugim zemljama, primjerice na Dalekom istoku, gdje zakonske odredbe omogućuju patentiranje („software patents“) po pravilima WIPO-a, Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.

Kakve su uopće mogućnosti da inovatori predstave javnosti svoje patente i eventualno od njih ostvare zaradu? U Razvojnoj agenciji grada Dubrovnika DURA kažu kako već konkretno pomažu mladom poduzetniku Marjanu Žitniku, pružajući potporu njegovoj tvrtki EXPLORO koja koristi prostor poduzetničkog inkubatora „Tvornica ideja“.

– U okviru projekta “Tvornica ideja”, koji od 2011. godine DURA provodi kontinuirano, mladim poduzetnicima – početnicima omogućeno je korištenje uredskog prostora kao i, uz sam prostor za poslovanje, besplatne računovodstvene usluge.

Direktorica agencije Andrea Novaković ističe kako korisnicima inkubatora također omogućuju i stručnu savjetodavnu pomoć prilikom prijava na natječaje za bespovratna sredstva (nacionalne i međunarodne natječaje), te daljnje edukacije prema aktualnim temama.

Na taj način mladim inovatorima start-up poduzetnicima pomažu u smanjenju osnovnih troškova tzv. hladnog pogona u prvoj-ključnoj godini poslovanja kada je i najveća mogućnost da novoosnovane tvrtke ne uspiju na tržištu zbog znatnih početnih izdataka.

– Inovacije predstavljaju okosnicu daljnjeg razvoja u Europskoj uniji, te se u novoj europskoj financijskoj perspektivi 2014-2020 sve više važnosti pridaje poduzetnicima – inovatorima. U očekivanju novih natječaja ulaskom u EU, DURA je u mogućnosti pomoći poduzetnicima – inovatorima s područja grada Dubrovnika u pripremi projektnih prijedloga za financiranje – ističe direktorica Novaković.

Dodaje kako su dosad sredstva za inovacije korisnicima iz Hrvatske bila dostupna kroz nekoliko programa, prije svega Sedmi okvirni program za istraživanje i razvoj (FP7) na koji su mogle aplicirati istraživačko-akademske institucije u suradnji s poduzetnicima – inovatorima i program CIP- ekoinovacije za komercijalizaciju novih ekoinovativnih proizvoda na koji su se samostalno mogli javljati poduzetnici. U spomenutom novom financijskom razdoblju EU-a, inovatorima će biti dostupan novi program HORIZON 2020.

 

Datum:
11.07.2013
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE U DURA-i

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X