Dura
Novosti

FORUM O PREHRAMBENOM SUVERENITETU HRVATSKE

FORUM O PREHRAMBENOM SUVERENITETU HRVATSKE
 FORUM O PREHRAMBENOM SUVERENITETU HRVATSKE
Forum za prehrambeni suverenitet u Hrvatskoj pod nazivom “Fine niti lokalnih razvoja 2014.” u organizaciji udruge ZMAG (Zelene mreže aktivističkih grupa) i Eko kulture, udruge ekoloških proizvođača Bjelovarsko-bilogorske županije održao se od 13. do 14. rujna 2014 godine u Čazmi, na kojem je sudjelovala i predstavnica DURA-e, Mia Hrnić.

Forum je organiziran kroz plenarne rasprave i radionice gdje su različite skupine aktera koji se bave prehrambenim suverenitetom raspravljale o mogućnostima rješavanja problema.

Pojam prehrambeni suverenitet označava pravo svakog naroda da sam utvrdi vlastiti sustav prehrane bez ugrožavanja drugih ljudi i okoliša i da očuva osnovne resurse za preživljavanje čovječanstva – plodno tlo, čistu vodu i zrak i narodnu baštinu poljoprivrednih kultura, pasmina stoke i tradicijskih znanja.

Za Hrvatsku to znači postizanje organizacije tržišta prehrambenih (a isto tako i drugih) proizvoda na lokalnoj razini, koristeći lokalne resurse. Tržišta koje nije ovisno o uvozu jeftinih proizvoda upitne kvalitete te ekološke proizvodnje široko dostupnih zdravih proizvoda.

Radilo se na povezivanju i umrežavanju ekoloških poljoprivrednika kao i na širenju ideje Grupa solidarne razmjene kojima se razvija alternativa na tržištu ekološke hrane.

Datum:
15.09.2014
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X