Dura
Novosti

Predstavljen ‘Agribiznis’- novi projekt programa prekogranične suradnje CRO-BIH

Predstavljen ‘Agribiznis’- novi projekt programa prekogranične suradnje CRO-BIH
Predstavljen 'Agribiznis'- novi projekt programa prekogranične suradnje CRO-BIH

Novoodobreni europski projekt pod nazivom: „Agribiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnom području“ predstavljen je danas, 22. srpnja 2015. u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika. Projekt je financiran iz programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina, nositelj mu je Grad Dubrovnik, dok će ga operativno provoditi gradska razvojna agencija DURA.

 

Ovo je već drugi projekt odobren u okviru programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina koji se posredstvom DURA-e provodi na području Grada Dubrovnika. Na odobravanje ovog projekta čekalo se pune dvije godine, koliko je proteklo od njegove prijave do početka realizacije.

 

Cilj projekta „Agribiznis“ je ojačati “unutarnje” regionalne poljoprivredne kapacitete, promicati inovativne pristupe karakterističnom poljoprivrednom sektoru i pružanje potpore malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzetnicima kako bi bili konkurentniji i spremniji odgovoriti na zahtjeve tržišta u svrhu ostvarenja većih prihoda

 

Zamjenica Gradonačelnika, Tatjana Šimac-Bonačić na današnjem predstavljanju iznijela je dosadašnje aktivnosti grada Dubrovnika na ruralnim područjima kao što su program dodjele sadnica OPG-ovima, uvođenje sustava vodoopskrbe u dubrovačka Gornja sela, te otvaranje nove vrtićke grupe što pokazuje da u ruralnim naseljima itekako vrijedi nastaviti ulagati u nove projekte, a posebno u segmentu poljoprivredne proizvodnje i agroturizma, koji su jedan od ciljeva i ovog projekta. Naglasak ovog projekta zbog prekograničnog karaktera je i na suradnju, posebno s općinom Ravno koja je nositelj projekta sa BiH strane. „Vođeni namjerom da se iskoriste svi potencijali, osmišljen je projekt AgriBussines koji će značajno doprinijeti razvoju poljoprivrednih, ekonomskih i ljudskih potencijala u obje zemlje, te na taj način stvoriti podlogu za uvođenje inovativnih koncepta u poljoprivredi“, zaključila je Šimac Bonačić.

 

Direktorica DURA-e, Andrea Novaković, istaknula je vrijednost ovog projekta koja iznosi ukupno 2.791.300,00 kn, a od kojih 1.275.900 HRK opada na samo područje Grada Dubrovnika. „Ovo je već drugi projekt u okviru ovog prekograničnog programa, što ukupno za područje grada Dubrovnika donosi više od 3 milijuna kuna bespovratnih sredstva za novi turistički proizvod i poljoprivredu. Do sada nikome nije pošlo za rukom dodjela dva projekta iz istog programa, na što smo jako ponosni“, rekla je Novaković.  Također je istaknula projektne partnere s hrvatske strane s kojima će se usko surađivati na provedbi projekta, a to su Agronomski fakultet Zagreb, udruga Kinookus, te razvojna agencija INFORMEST iz Italije.

 

Mia Hrnić, voditeljica projekta za DURA-u, predstavila je detaljnije projektne aktivnosti od kojih je potrebno istaknuti izradu multidisciplinarne studije o ekonomskim aspektima poljoprivredne proizvodnje te pokretanje potpornog Agribiznis centra za proizvođače na ruralnom području.

 

Od ostalih aktivnosti izvodit će se  dva ciklusa edukacija za OPG-ove , izraditi „vodič za investitore“ u poljoprivrednom sektoru, praktični vodič za OPG-ove kao i web platforma za zajedničku promociju poljoprivrednih proizvoda. Također projekt će financirati i instalaciju inovativnog sustava za navodnjavanje na solarne panele za OPG-ove te novu manifestaciju na ruralnom području grada Dubrovnika Agriculture Heritage Festival.

Datum:
22.07.2015
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X