Dura
Novosti

”Otočni proizvodi u Dubrovniku”

”Otočni proizvodi u Dubrovniku”
''Otočni proizvodi u Dubrovniku''

U organizaciji Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e i Grada Dubrovnika održava se manifestacija „OTOČNI PROIZVODI U DUBROVNIKU“ od 11.-14.rujna 2015. u Lazaretima u vremenskom razdoblju od  9.00 – 20.00 sati.

 

Manifestaciju je službeno otvorio zamjenik gradonačelnik Grada Dubrovnika Željko Raguž i direktorica Razvojne agencije Grada Dubrovnika Andrea Novaković.

 

– Prvi puta imamo sajam otočnih proizvoda u Dubrovniku. Naglasak je bio na proizvođače iz naše županije, ali pozvali smo proizvođače iz cijele Hrvatske. Odazvalo se desetak OPG-ova koji su predstavili svoje proizvode s oznakom ‘Hrvatski otočni proizvod’ – rekla nam je na otvorenju manifestacija direktorica DURA-e Andrea Novaković.

-Naš cilj je organizirati sajam i dogodine sa što je više moguće izlagača, a želimo promovirati proizvode koji dolaze iz kućne radinosti, malih OPG-ova, mikropoduzeća. To su kvalitetni proizvodi koje u svakom slučaju treba štititi – rekla je Novaković.

 

Cilj MANIFESTACIJE je promovirati proizvode s oznakom „Hrvatski otočni proizvod“  i upoznati širu dubrovačku javnost i turiste sa spomenutim proizvodima.

 

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja izvođenje projekta vizualnog označavanja otočnih proizvoda oznakom “Hrvatski otočni proizvod” koji je pokrenut početkom 2007. s namjerom poticanja otočnih proizvođača u proizvodnji izvornih i kvalitetnih proizvoda. Otočni proizvođači potaknuti su da kroz samozapošljavanje stvaraju kvalitetne proizvode i ostaju na našim otocima, a potrošači su se susreli s novim proizvodima u čiju su se izvrsnost već uvjerili.

 

U 2014. godini oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” dobilo je 65 otočnih proizvođača za 108 proizvoda i proizvodnih linija, a ukupno su do sada Oznaku dobila 182 otočna proizvođača (od kojih je 13 eko proizvođača i 18 proizvođača s oznakom zemljopisnog podrijetla) za 517 proizvoda i proizvodnih linija s 20 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž, Murter, Olib) i poluotoka Pelješca. Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, džemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

 

Hrvatski otočni proizvođači, čiji proizvodi nose oznaku HOP, danas doista mogu reći da su prepoznatljivi, a u kvalitetu se mogu uvjeriti kupci njihovih proizvoda kako u zemlji tako i u inozemstvu. Ujedno, “Hrvatski otočni proizvod” obogaćuje turističku ponudu Hrvatske, prepoznatljivu po autohtonim proizvodima. Kroz te proizvode turisti mogu doživjeti ljepotu hrvatskih otoka, po kojima je i Hrvatska kao mediteranska zemlja s tisuću bisera poželjno odredište ljudi sa svih strana svijeta.

 

Izlagači: Natura Antunović d.o.o, OPG Darinka Krnčević, OPG Ćurćin,  Obrt Kolarin, OPG Stijepo Radić, OPG Krsto Matulić, OPG Marušić, OPG Nedjeljka Jurin i Nina Zanki – Domaća radinost.

Datum:
11.09.2015
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X