Dura
Novosti

Novi poticaji za kupnju električnih i hibridnih vozila

Novi poticaji za kupnju električnih i hibridnih vozila
Novi poticaji za kupnju električnih i hibridnih vozila

Građani i tvrtke moći će ponovno kupovati električna i hibridna vozila uz bespovratne državne poticaje od 23. rujna 2015. godine. Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali su ukupno 7,5 milijuna kuna poticaja od čega je 5,5 milijuna kuna namijenjeno za građane, a 2 milijuna kuna za tvrtke.

Projekt se provodi u skladu s Trećim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti  RH za razdoblje od 2014. do 2016. godine ,a u skladu s EU ciljevima smanjenja stakleničkih plinova. Upravo iz sektora prometa dolazi oko 25% onečišćenja emisijama stakleničkih plinova, od čega više od 70% generira cestovni promet. Zato su važne mjere energetske učinkovitosti u prometu jer njima utječemo na poboljšanje kvalitete zraka.

Na javnom pozivu u 2014. godini je s 15,5 milijuna kuna poticaja kupljeno 440 električnih i hibridnih vozila, a na javnom pozivu ovog proljeća odobreno je 18,5 milijuna kuna za kupnju 506 električnih i hibridnih vozila. Ukupno je ove godine kupljeno 3 puta više električnih vozila, njih 179, dok ih je lani bilo 53.

Zbog velikog interesa građana i tvrtki, što pokazuje i podatak da su sredstva na ovogodišnjem javnom pozivu potrošena u manje od dva mjeseca, odlučeno je da se ova uspješna akcija ponovi.

Poticaji iznose do 40% vrijednosti vozila, odnosno do maksimalno 70.000,00 kuna za kupnju električnih vozila, do 50.000,00 kuna za hibridna plug-in vozila, a do 30.000,00 kuna za hibridna vozila. Također, od ove godine sufinancira se kupnja električnih skutera, motocikla i četverocikala za koje se mogu dobiti poticaji od 7.500,00 do 30.000,00 kuna. Tvrtke mogu dobiti do 700.000,00 kuna, a javni poziv trajat će do iskorištenja sredstava.

Osim sufinanciranja kupnje električnih i hibridnih vozila potiče se i čistiji javni transport te se provode projekti eko vožnje. Među projektima energetske učinkovitosti u prometu je i sufinanciranje nabave javnih električnih bicikala u gradovima i općinama.

Datum:
14.09.2015
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

CIVITAS FORUM 2015: “SHARING THE CITY”

Dura

Uspješno završen Prvi dubrovački energetski tjedan!

Dura

PRVI DUBROVAČKI ENERGETSKI TJEDAN

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X