Dura
Novosti

Prvi planovi za proslavu Godine svetoga Vlaha

Prvi planovi za proslavu Godine svetoga Vlaha
Prvi planovi za proslavu Godine svetoga Vlaha

Prvi službeni sastanak Radne skupine za pripremu i koordinaciju programa proslave Godine sv. Vlaha održan je u ponedjeljak, 14.rujna 2015. godine u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika.Nakon što je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na 2. sjednici održanoj 18. svibnja usvojilo Zaključak kojim se 2016. godina proglašava Godinom svetoga Vlaha, a povodom 1700-te obljetnice mučeničke smrti dubrovačkog parca, gradonačelnik Andro Vlahušić imenovao je radnu skupinu za suradnju s predstavnicima Grada i svim zainteresiranim sudionicima u postupku pripreme cjelogodišnjeg programa obilježavanja.Šesnaesteročlana Radna skupina donijela je sljedeće zaključke: 

Dubrovačka razvojna agencija DURA zadužena je za koordinaciju svih projektnih aktivnosti vezanih uz obilježavanje mučeništva svetoga Vlaha, dok je ideja o obilježavanju potekla od Europskog doma Dubrovnik, pod vodstvom predsjednice Adrijane Kremenjaš Daničić. Upravni odjel za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika bit će nositelj projekta te će u suradnji s DURA-om pomoći u ostvarivanje programa uključiti sve zainteresirane udruge, kulturno-umjetnička društva te muzejsko-galerijske institucije s ciljem obogaćivanja programa obilježavanja. Do kraja rujna definirat će se naziv programa da bi se uputio javni poziv za izradu vizualnog identiteta projekta. Budući da je štovanje svetoga Vlaha u povijesnom, duhovnom i kulturnom smislu svojstveno i širem području Dubrovnika, organizirat će se sastanci Radne skupine s predstavnicima Konavala, Župe Dubrovačke, Dubrovačkog primorja i peljeških općina s ciljem uključivanja u projekt. Također, uputit će se poziv Dubrovačko-neretvanskoj županiji da u radnu skupinu imenuje dvoje predstavnika.Gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo je kako je nužno do 31. listopada sadržajno definirati program, isti objaviti, te zatvoriti financijsku konstrukciju.Maestro Đelo Jusić uz pomoć DURA-e osmislit će glazbenu komponentu programa uz produciranje nosača zvuka, dok će Grad Dubrovnik i Dubrovačka biskupija organizirati veliku međunarodnu izložbu u čast sv. Vlahu.Predstavnica Društva prijatelja dubrovačke starine Maja Nodari iznijela je prijedlog o osnivanju svojevrsnog istraživačkog centra sv. Vlaha, kojeg bi bilo nužno smjestiti unutar povijesne jezgre i koji ni na taj način ostao “zapisan u trajnoj memoriji” i nakon završetka programa proslave. DPDS je spreman, istaknula je Nodari, značajno financirati ovakav projekt. Gradonačelnik je, uz sve članove Radne skupine, podržao ovu inicijativu koja će se svetim Vlahom baviti “kontinuirano, istraživački, duhovno i prezentacijski”, te da je nužno definirati pravnu formu takve jedne buduće ustanove.Uz Dubrovačku biskupiju, na čelu s mjesnim ordinarijem msgr. Matom Uzinićem, koja je zadužena za vjerski dio projekta, želju za sudjelovanjem do sada su iskazali Dubrovački muzeji, Dubrovački simfonijski orkestar, FA Linđo, Društvo turističkih vodiča – Dubrovnik, KUD Osojnik, Art Go’Den i Matica iseljenika – Dubrovnik.2016. godine obilježava se 1700 godina smrti dubrovačkog parca sv. Vlaha. Sveti Vlaho umro je u 36-oj godini života mučeničkom smrću ne htijući se odreći svoje vjere. Bio je biskup u gradu Sebasti u Maloj Aziji u pokrajini Pontis, koji je pri diobi Dioklecijanovog carstva postao glavnim gradom Armenije (današnja središnja Turska). Prema srednjovjekovnoj predaji, sv. Vlaho je bio liječnik, a radi sveta života i čestitosti izabrao ga je kršćanski puk i kler u Sebasti biskupom. Usmrćen je odrubljivanjem glave, čiji se dijelovi, prema predaji nalaze unutar relikvijara koji se čuva u Dubrovačkoj katedrali.

Datum:
15.09.2015
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Dubrovnik uspješan „smart city case“

Dura

Nacrt Strategije razvoja pametnog grada Dubrovnika

Dura

EIP – SASTANAK AKCIJSKIH KLASTERA PAMETNIH GRADOVA I ZAJEDNICA

Dura

FORUM GRADONAČELNIKA SESTRINSKIH GRADOVA

Dura

PREDSTAVLJENI BROJAČI ZA BROJANJE PJEŠAKA, U FUNKCIJI 116 KAMERA NA PODRUČJU DUBROVNIKA

Dura

Pametna dječja igrališta

Dura_user

APLIKACIJA ZA PREDVIĐANJE BROJA POSJETITELJA U STAROM GRADU

Dura

Održana posljednja konferencija “TIDE”

Dura

Projekt Pametan grad

Dura

PREZENTACIJA PROJEKTA SMART CITY-A TVRTCI HITACHI

Dura

ODRŽANO “HACK DAY” NATJECANJE

Dura

dura na Zagreb Forumu 2015

Dura

RAZVOJ iOS APLIKACIJE

Dura

U GRUŽU POSTAVLJENE DVIJE NOVE PAMETNE KLUPE

Dura

PREDSTAVLJENI PROJEKTI PAMETNI GRAD i PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE

Dura

predstavljanje nacrta strategije pametnog grada

Dura

Nositeljima programa Godine sv. Vlaha uručeni ugovori

Dura

DURA na Smart City Expo 2015

Dura

SURADNJA DUBROVNIKA S KOPROM I GUIMARAESOM

Dura

DUBROVNIK PRVAK U SMART CITY PROJEKTIMA

Dura

ARDUINO ZA POČETNIKE

Dura

Konferencija Smart Cities Zagreb

Dura

BESPLATNE „TECH RADIONICE“

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X