Dura
Novosti

APLIKACIJA ZA PREDVIĐANJE BROJA POSJETITELJA U STAROM GRADU

APLIKACIJA ZA PREDVIĐANJE BROJA POSJETITELJA U STAROM GRADU
APLIKACIJA ZA PREDVIĐANJE BROJA POSJETITELJA U STAROM GRADU

 U sklopu projekta Smart City pokrenuli smo aplikaciju za predviđanje broja posjetitelja u povijesnoj jezgri u suradnji s Gradom Dubrovnikom  i tvrtkom Start up  Enum Software.

Aplikacija je dostupna na linku www.dubrovnik-visitors.hr/prediction i nadogradnja je postojećeg sustava Dubrovnik Visitors. Na osnovu strojnog učenja kao posebne grane umjetne inteligencije procjenjuje broj ljudi na području povijesne jezgre i kontaktne zone Dubrovnika na odabrani dan te je svakako najkorisnija posjetiteljima kako bi lakše isplanirali svoj dolazak u staru gradsku jezgru, ali, ne manje važno, pruža točnu i pravovremenu informaciju građanima kao i svim poslovnim subjektima u planiranju njihovih svakodnevnih, odnosno poslovnih aktivnosti.

Dvojezična aplikacija tekstualno i vizualno prepoznaje četiri moguća slučaja: nema gužve (zelena boja), manja gužva (žuta), gužva (narančasta) i jako velika gužva (crvena). U slučaju da sustav predviđa gužvu korisnicima se preporučuje da svoj posjet povijesnoj jezgri planiraju u jutarnjim, kasno poslijepodnevnim ili večernjim satima kako bi imali najbolje iskustvo boravka u Dubrovniku.

Ova aplikacija koristan je alat u upravljanju turističkim prometom. Za predviđanje broja posjetitelja algoritam koristi različite parametre kao što su broj posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima, broj dolazaka i noćenja gostiju u smještajnim kapacitetima, kao i podatke iz vremenske prognoze (prosječna temperatura i količina padalina).

Algoritam se sa svakim novim podatkom samostalno osvježava i poboljšava (primjerice, u obzir se uzima sedmodnevna vremenska prognoza) pa tako i predviđanja „na kratki rok“ postaju sve točnija.

Kroz idući stupanj nadogradnje sustava planirana je uspostava suradnje s platformama za rezervaciju smještaja na način da se pri individualnim rezervacijama korisniku koji planira svoj dolazak u Dubrovnik ponudi link na kalendar predviđanja kako bi eventualno utjecao na odabir termina boravka, odnosno dolaska. Pri osmišljavanju aplikacije korištena su iskustva grada prijatelja Venecije koji koristi sličan sustav.

Podsjetimo, Dubrovnik Visitors je sustav koji zahvaljujući kamerama/brojačima raspoređenim na ulaze u povijesnu jezgru u svakom trenutku omogućuje uvid u stvarni broj posjetitelja, a na temelju prikupljenih informacija koje se ažuriraju svakih 15 minuta stvara podlogu za odlučivanje i postupanje pri organizaciji prometa pješaka oko i u povijesnoj jezgri.

Datum:
10.10.2018
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Dubrovnik uspješan „smart city case“

Dura

DURA na Smart City Expo 2015

Dura

U GRUŽU POSTAVLJENE DVIJE NOVE PAMETNE KLUPE

Dura

dura na Zagreb Forumu 2015

Dura

Nositeljima programa Godine sv. Vlaha uručeni ugovori

Dura

SURADNJA DUBROVNIKA S KOPROM I GUIMARAESOM

Dura

Nacrt Strategije razvoja pametnog grada Dubrovnika

Dura

FORUM GRADONAČELNIKA SESTRINSKIH GRADOVA

Dura

PREDSTAVLJENI PROJEKTI PAMETNI GRAD i PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE

Dura

RAZVOJ iOS APLIKACIJE

Dura

Projekt Pametan grad

Dura

Prvi planovi za proslavu Godine svetoga Vlaha

Dura

Održana posljednja konferencija “TIDE”

Dura

ARDUINO ZA POČETNIKE

Dura

BESPLATNE „TECH RADIONICE“

Dura

DUBROVNIK PRVAK U SMART CITY PROJEKTIMA

Dura

Konferencija Smart Cities Zagreb

Dura

PREZENTACIJA PROJEKTA SMART CITY-A TVRTCI HITACHI

Dura

PREDSTAVLJENI BROJAČI ZA BROJANJE PJEŠAKA, U FUNKCIJI 116 KAMERA NA PODRUČJU DUBROVNIKA

Dura

ODRŽANO “HACK DAY” NATJECANJE

Dura

Pametna dječja igrališta

Dura_user

predstavljanje nacrta strategije pametnog grada

Dura

EIP – SASTANAK AKCIJSKIH KLASTERA PAMETNIH GRADOVA I ZAJEDNICA

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X