Dura
Novosti

DURA postala član URBACT mreže gradova

DURA postala član URBACT mreže gradova
DURA postala član URBACT mreže gradova
Ulaskom Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, gradovima su se otvorile nove mogućnosti za transnacionalno umrežavanje te financiranje razvojnih aktivnosti. Jedna od takvih mogućnosti je program URBACT III, koji se financira novcem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a u kojem sudjeluje i Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA. Od rujna 2015., izborom 21 URBACT mreže za planiranje aktivnosti, hrvatski gradovi napokon mogu ravnopravno sudjelovati u razmjeni znanja i praktičnih iskustava sa svojim europskim kolegama.

DURA se prijavila s dva projekta na program URBACT III te je u konkurenciji od 400 europskih gradova koji su predložili 99 urbanih mreža odabrana za financiranje projekata te time postala član URBACT mreže gradova.

Mreža 2nd Chance bavi se rehabilitacijom nedovoljno iskorištenih zgrada i znamenitosti u gradovima s ciljem osiguravanje prostora za zajedničko dobro. Cilj projekta je razviti akcijski plan revitalizacije ljetnikovca Gučetić-Lazarević koristeći i propitujući participativne modele programiranja i upravljanja društveno kulturnim centrom u svrhu stvaranja identitetskog prostora koji uistinu „pripada” zajednici.Vodeći partner je grad Napulj (Italija), a uz Dubrovnik partneri na projektu su:Maribor (Slovenija), Lublin (Poljska), Chemnitz (Njemačka), Brussels (Belgija), Caen (Francuska), Liverpool (Ujedinjeno kraljevstvo), Gijon (Španjolska), Porto (Portugal) i Genoa (Italija). Budžet projekta za DURA-u iznosi 48.000,00 EUR, a provodit će se do 2018. godine.

Drugi projekt pod nazivom TechTown bavi se nalaženjem načina kako mali i srednji gradovi mogu maksimalno iskoristiti potencijal digitalnog gospodarstva za stvaranje novih poslova te kako digitalne kompetencije mogu pomoći tvrtkama na polju rasta i konkurentnosti. Vodeći partner je grad Barnsley iz Ujedinjenog Kraljevstva, a uz Dubrovnik partneri na projektu su: Limerick (Irska), Basingstoke (Ujedinjeno Kraljevstvo), San Sebastian (Španjolska), Clermont Ferrand (Francuska), Siracusa (Italija), Nyiregyhaya (Mađarska), Cesis (Latvija) i Loop city Denmark (Švedska). Budžet projekta za DURA-u iznosi 57.990,00 EUR, a provodit će se do 2018. godine.Program URBACT III sa svojom misijom umrežavanja gradova oko pametnog, uključivog i održivog urbanog razvoja podržava široki raspon potencijalnih tema kojima se mreže gradova mogu baviti. Za potrebu jednostavnije komunikacije one se grupiraju u pet glavnih grupa (ekonomija, okoliš, inkluzija, upravljanje, integrirani urbani razvoj) koje obuhvaćaju čitavu lepezu bitnih tema poput zapošljavanja, kružne ekonomije, inovacija, hrane, energetske učinkovitosti, građanske participacije, urbano-ruralnih partnerstava, imigranata, manjina, urbane regeneracije i urbane mobilnosti.

Više o programu URBACT III na http://urbact.eu/

Datum:
16.05.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X