Dura
Novosti

Dvodnevna tržnica poljoprivrednih proizvoda

Dvodnevna tržnica poljoprivrednih proizvoda
Dvodnevna tržnica poljoprivrednih proizvoda
U Dubrovniku, točnije na platou pokraj žičare na Srđu, 17. i 18. rujna 2016. će se održati dvodnevna tržnica poljoprivrednih proizvoda pod nazivom “Plodovi polja na rubu Grada”.

Sajam će okupiti male proizvođače iz Dubrovnika i Hercegovine, a radno vrijeme sajma u subotu, 17. rujna, te u nedjelju 18. rujna je od 9:00 do 22:00 sata.

Na sajmu će se predstaviti proizvodi proizvođača iz dubrovačke i hercegovačke regije poput marmelade od mandarina, prirodnih sokova, arancina, bruštulanih mjendula, smokvenjaka, vina, sira, povrća, a isti će se moći i kupiti.

Svi zainteresirani OPG-ovi još uvijek se mogu prijaviti na besplatno sudjelovanje na sajmu, gđici Miji Hrnić na mhrnic@dura.hr .

U sklopu sajma, organizirat će se i koncerti grupe Gruhak, 17. rujna s početkom u 20:00 sati, a 18. rujna publici će se predstaviti klapa Kaše sa svojim a capella programom također u 20:00 sati.

Ulaz na oba koncerta je besplatan, a koncerti će se održati u amfiteatru Excelsa nekretnina na Srđu.

Osiguran je i povratak žičarom s koncerta, budući da je regularno radno vrijeme žičare produljeno za ova dva dana do 23:00 sata, a kako bi se publika mogla i vratiti žičarom.

Sajam “Plodovi polja na rubu grada” dio je projekta AGROBIZNIS – oplemenjivanje poljoprivredne baštine u prekograničnoj Dubrovačko-hercegovačkoj regiji koji za cilj ima uspostaviti stalnu komunikaciju između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata poljoprivrednih proizvoda.

Kako bi se ovaj cilj ostvario, Europska unija kroz instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007 – 2013. financira dvogodišnji projekt s oko 350.000 eura.
Zahvaljujući ovim sredstvima kroz projekat se radi na jačanju unutarnjih kapaciteta u obje regije i podizanju svijesti o postojećim vrijednostima tradicionalnih i autohtonih proizvoda.

Dubrovačka regija u Hrvatskoj svjetski je poznata turistička destinacija koja je proteklih godina malo ulagala u razvoj poljoprivrede. S druge strane Popovo polje, susjedna regija u Bosni i Hercegovini, može se identificirati kao područje koje obiluje izuzetno kvalitetnim i tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima, no sa nedovoljnim pristupom tržištu. Podrška prekograničnom ruralnom razvoju i uspostavljanje ekonomskih odnosa između regija omogućiti će da se ovi problemi ublaže.

Implementaciju projekta u Hrvatskoj vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa Razvojnom agencijom grada Dubrovnika DURA, Informestom partnerom iz Italije, Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

U Bosni i Hercegovini vodeći partner je Općina Ravno, a partneri Okusi Hercegovinu i Oxfam, a uz stručnu pomoć Poljopivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Aktivnosti projekta imaju za cilj jačanje unutarnjih kapaciteta u obje regije, podizanje svijesti o postojećim vrijednostima tradicionalnih i autohtonih proizvoda.

Proizvodni resursi u Popovom polju i Dubrovačkoj regiji, nakon mapiranja, stručne i znanstvene obrade, će se objediniti, standardizirati, brendirati, napraviti prepoznatljivim za tržište na koje će se plasirati. Uvođenje u proizvodnju inovativnih metoda koje su planirane projektom, voditi će ka povećanju količine i kvalitete prinosa, a samim tim povećati konkurentnost na tržištu.

Formiranjem mreže u koji će ući svi zainteresirani iz sektora proizvodnje hrane i sektora turizma olakšat će pristup regionalnom i EU tržištu.

Izradom „Vodiča za farmere”, „Vodiča za investitore”, usvajanjem EU regulative vezane za poljoprivrednu proizvodnju sudionici projekta će imati smjernice za daljnji rad na poboljšanju tržišnih odnosa u regiji.

Svi ste pozvani!

„Plodovi polja na rubu grada” dio je IPA prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina

Datum:
13.09.2016
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X