Dura
Novosti

I DURA UZ PROJEKT “REGIJE KRŠ”

I DURA UZ PROJEKT “REGIJE KRŠ”
I DURA UZ PROJEKT
Stručna suradnica Dubrovačke razvojne agencija Nataša Mirić sudjelovala je 22. ožujka 2017. godine u crnogorskom Tivtu na petom po redu sastanku skupine ključnih aktera u prekograničnoj „Regiji krš “.

Cilj sastanka, ali i radionica koje će uslijediti je poboljšati plasiranje tih lokalnih i ruralnih proizvoda u samoj regiji. Cilj je da umrežimo različite proizvođače umjesto sebe, a želimo unaprijediti i turistički sektor u cijelom procesu, odnosno povezati male poljoprivredne proizvođače s turističkim subjektima. 

Riječ je o projektu koji za cilj ima poboljšanje poljoprivrednog i prehrambenog ruralnog razvoja regija koje pripadaju susjedstvu jugoistočnih europskih zemalja. Hrvatska je u projektu zastupljena s deset, Crna Gora s četiri te Bosna i Hercegovina s 12 gradova i općina.

Također jako je bitno raditi na partnerstvu između proizvođača kako bi se unaprijedio proces samog brendiranja.

Danas su osim sastanka, održane i brojne druge aktivnosti, poput konferencije za novinare, a na istu temu održat će se i radionica „Poticanje integriranog ekonomskog razvoja kroz održivo korištenje prirodnih resursa i osvježavanje lanca vrijednosti”, koja će trajati do nedjelje.

Po završetku sastanka Mirić je za portal Dubrovnikpress.hr izrazila zadovoljstvo donesenim zaključcima, ali je i objasnila kako je uopće nastala ova inicijativa.

– SWG skupština tijekom svoje 32. sjednice održane u Bruxellesu u travnju 2015. izabrala je ovu regiju kao jednu od regija za buduću primjenu Zemljopisno orijentiranog razvojnog pristupa. No, proces koji je vodio stvaranju „Regije krš” započeo je mnogo ranije, prije nekoliko godina, kada je SWG Skupština odlučila da radi na uvođenju Zemljopisno orijentiranog razvojnog pristupa kao koncepta prepoznatog kao moguće sredstvo koji će pomoći u podržavanju razvoja ranjivih ruralnih regija u prekograničnim područjima zapadnog Balkana. – rekla je Mirić.

– Dakle, potpuno participativan pristup bio je primijenjen kako bi se stvorio zajednički strateški dokument za sve općine koje pripadaju ovoj regiji. Tijekom procesa pripreme ovog dokumenta bila su organizirana četiri sastanka lokalnih sudionika. Sastancima su prisustvovala 34 sudionika iz regije, od čega 20 predstavnika lokalnih uprava i njihovih struktura. – kazala je Mirić.

– DURA je sudjelovala na sastancima i sudjelovala na stvaranju zajedničke strategije regije Krš. Korisno je sudjelovati u ovakvim inicijativama jer se dobije uvid u stanje regije, radi se na umrežavanju različitih dionika i povećava se baza potencijalnih  partnera za buduće razvojne projekte. – riječi su stručne suradnice DURA-e Nataše Mirić.

Projekt „Poticanje regionalne suradnje i uravnoteženog teritorijalnog razvoja zemalja zapadnog Balkana u procesu EU integracija” provodi međuvladina organizacija Stalna radna grupa za ruralni razvoj (SWG), koja teži uspostavi održivog rasta u nekoliko odabranih prekograničnih područja na zapadnom Balkanu i dosad je izvršila procjenu situacije, planirala strateški razvitak i podržala osnivanje struktura u druga četiri prekogranična područja (Drina-Tara, Drina-Sava, Prespa i Sharra).

Projekt financira Europska komisija kroz projekt „Jačanje regionalne suradnje i balansirani teritorijalni razvoj zemalja zapadnog Balkana“.

Datum:
24.03.2017
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X