Dura
Novosti

DURA i Grad Dubrovnik na 9. susretu Gradonačelnika i poduzetnika

DURA i Grad Dubrovnik na 9. susretu Gradonačelnika i poduzetnika
DURA i Grad Dubrovnik na 9. susretu Gradonačelnika i poduzetnika
Na konferenciji „9. susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati“ sudjeluju Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, privremena pročelnica za EU fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž i direktorica DURA-e Ana Marija Pilato, koja se održava u Vodicama u hotelu Olympia Sky 22. – 24. 11. 2017.

U sklopu susreta gradonačelnik Franković u četvrtak je sudjelovao na okruglom stolu „Kako uskladiti razvoj destinacije s razvojem zajednice”. Sudionici okruglog stola bili su državni tajnik Ministarstava turizma Tonči Glavina, gradonačelnica Vodica Nelka Tomić, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos i Emil Priskić, dogradonačelnik Opatije.

Govoreći o iskustvima Grada Dubrovnika, gradonačelnik Franković je kazao kako Dubrovnik bilježi rekordne turističke rezultate koji su očekivani i dobrodošli, ali je naglasio potrebu značajnijeg zaokreta u upravljanju destinacijom koji se materijalizira u većoj kvaliteti pružanja turiste usluge. Rekao je kako ove godine svjedočimo i negativnim aspektima poslovično izvrsnog imidža destinacije i to ponajviše zbog velikih gužvi u srcu sezone, a koje su direktna posljedica nekontroliranog broja izletnika i gostiju s brodova na kružnim putovanjima.

Gradonačelnik je ovom prigodom predstavio i aktivnosti gradske uprave usmjerene ka rješavanju navedenih problema izdvojivši inicijativu „Respect The City”. -„Radi se o programu koji obuhvaća čitav niz akcija i mjera kako bismo Dubrovnik učinili destinacijom održivog turizma, jer sigurno je da će gosti izbjegavati destinacije koje su zagušene i u kojima su građani nezadovoljni velikim dnevnim pritiscima turističkih dolazaka. Odlučili smo se suočiti s takvim problemima prije svega rješavajući pitanje broja gostiju s kruzera, ali ne da bismo ih onemogućili u dolasku nego da bi upravo u komunikaciji s cruise kompanijama odredili najbolje i nepovoljnije termine kada će njihovi gosti moći ostvariti najbolju uslugu”, rekao je.

Kao osnovni problem s kojim se Dubrovnik suočava gradonačelnik je istaknuo neadekvatnu infrastrukturu koja se ne može nositi s velikim brojem posjetitelja u glavnoj sezoni, a ista je u nesrazmjeru s vrhunskom ponudom u dubrovačkim hotelima, ali i u drugim oblicima smještaja.

Gradonačelnik se u svom izlaganju osvrnuo i na opasnosti i prijetnje koje donosi masovni turizam, kazavši kako održivi turizam ne isključuje određene segmente turizma nego nudi mogućnost upravljanja destinacijom gdje upravo gradonačelnici tih gradova, smatra on, imaju važnu ulogu u određivanju smjera.

Na 9. susretu gradonačelnika i poduzetnika raspravlja se o niz tema značajnm za održivi razvoj lokalne zajednice poput gospodarenja otpadom, razvoju gradova kroz turističku djelatnost te o financiranju i ustroju jedinica lokalne samouprave. Na susretu sudjeluje 350 sudionika – 110 predstavnika gradova, odnosno 70 gradonačelnika, 30 načelnika i predstavnika općina te oko 150 gospodarstvenika iz 80 različitih kompanija.

http://lider.events/48sati/program/

Datum:
24.11.2017
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X