Dura
Novosti

POBJEDNICI HACKATHONA DUBROVNIK 2018

POBJEDNICI HACKATHONA DUBROVNIK 2018
POBJEDNICI HACKATHONA DUBROVNIK 2018

Šest timova kreativnih mladih ljudi, informatičkih stručnjaka i programera, 36 sati bez spavanja, oko 20 litara kave i 300 energetskih napitaka najkraći je sažetak u brojkama onoga što se odvijalo ovaj vikend u hotelu Royal Princess. Četvrti Hackathon Dubrovnik, u organizaciji Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA te uz potporu partnera RIT Croatia i Sveučilišta u Dubrovniku započeo je u subotu, 14. travnja u 09:00 sati te je završio u nedjelju 15.travnja u 21:00 sat. Izvrsna atmosfera, natjecateljski i kolegijalni duh zajednički su nazivnik ovog uzbudljivog tech vikenda i najbolji dokaz da je Dubrovnik uistinu grad dobrih ideja i uspješnih mladih ljudi sa sviješću i željom za doprinos lokalnoj zajednici.

U napetoj i uzbudljivoj završnici, pobjedu je odnio tim TIM SECTION5 (Boris Fjorović, Matko Piškor, Lee Sani-Agatha, Matej Gadžo, Ana Perić) te su sa svojim projektom „Implementacija dubokog učenja za buduće prostorno planiranje prometa“ osvojili novčanu nagradu od 10.000,00 kuna. Radi se o web aplikaciji koja uzima video signal kamera s dubrovačkih raskrižja u stvarnom vremenu te pomoću algoritama prikuplja podatke o količini prometa koje koristi za određivanje gustoće prometa. Aplikacija korisniku pruža mogućnost uvida u mapu u svrhu prikaza trenutnog stanja u prometu te analizu prometa u određenim vremenskim intervalima (uključujući grafičke prikaze)

Tik do njih su bili članovi tima ARGUS (Tin Modrić , Borna Modrić, Ivan Kovačević, Martin Kuzman,) koji su osvojili drugo mjesto i članovi tima MALI ZELENI (Mario Ljubičić, Veljko Ramljak, Antun Đuraš) koji su zauzeli treće mjesto. Tim ARGUS razvijao je rješenje pod nazivom “Smart traffic” koji omogućava korisnicima uživo praćenje gradskog prometa i prometa autobusa. Pomoću brzine kretanja autobusa korisnici će moći vidjeti gdje su trenutno gužve, te gdje su trenutno autobusi. Trenutna brzina kretanja autobusa će se mjeriti sa srednjom brzinom kretanja autobusa na tim rutama i to će rezultirati postavljanje obojenog traga iza markera autobusa te će korisnik moći vidjeti gdje su gužve uživo i gdje se otežano kreće promet. Trećeplasirani tim „MALI ZELENI“  razvijao je pametne kontejnere za razvrstavanje otpada te poticanjem pravilnog razvrstavanja na osnovu vlastite kartice i pravilnog odlaganja smanji mjesečna naknada za odvoz otpada. Oba tima su za svoje izvrsne ideje osvojila arduino kitove.

Natjecanju su pristupila još tri tima – Vista, Acervatio i Tim 6, dok je jedan na žalost odustao u zadnji tren. Preostali timovi su razvijali ideje olakšanja naručivanja u zdravstvenim institucijama, rješenje za nadgledavanje i automatsko održavanje biljaka, te WiFi hotspot s informativnim portalom.

Četvrtom Hackathonu Dubrovnik prethodilo je 10 tech radionica koje su se održale u DURI uz izvrsne mlade predavače koji su već dobili nagrade za svoje  projekte na nekom od prethodnih Hackathona održanih diljem Europe.

Veselimo se vidjeti možda već iduće godine pobjednike ovogodišnjeg Hackathona u ulozi mentora i nove mlade talente koji su inspirirani upravo ovim uspješnim događajem.

Hackathon Dubrovnik 2018. sufinanciran je kroz EU Program Urbact – projekt TECH TOWN.

Datum:
16.04.2018
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X