Dura
Natječaji

MINISTARSTVO TURIZMA OSIGURALO 25 MILIJUNA KUNA ZA RAZVOJ JAVNE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE

MINISTARSTVO TURIZMA OSIGURALO 25 MILIJUNA KUNA ZA RAZVOJ JAVNE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE
MINISTARSTVO TURIZMA OSIGURALO 25 MILIJUNA KUNA ZA RAZVOJ JAVNE TURISTIČKE INFRASTRUKTURE

Ministarstvo turizma osiguralo je 25 milijuna kuna za razvoj javne turističke infrastrukture u 2019. godini. Riječ je o sredstvima namijenjenima javnom sektoru i to za uređenje plaža i kupališta, nastavak izgradnje, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma te izradu projektno-tehničke dokumentacije za žičare. Prvi put uključeno je financiranje studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te studije upravljanja kvalitetom u turizmu. Tom prigodom ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je važnost ulaganja u podizanje kvalitete destinacije.

Predmet sufinanciranja su:

  • Plaže
  • Centri za posjetitelje i interpretacijski centri
  • Javna turistička infrastruktura u funkciji aktivnog turizma
  • Žičare
  • Studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom
  • Studije upravljanja kvalitetom u turizmu

 

Za dodjelu potpora iz Fonda kao predlagatelji projekta mogu se prijaviti:

  • Jedinice područne (regionalne) samouprave – županije
  • Jedinice lokalne samouprave – gradovi i općine

 

Ulaganjem u projekte javne turističke infrastrukture podiže se kvaliteta ukupne turističke ponude za što u dvije godine izdvajamo gotovo 50 milijuna kuna. Od ove godine započelo se sa sufinanciranjem izrade studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom jer je nužno da destinacije izrade strateške dokumente kako bi se turizam mogao nastaviti razvijati odgovorno i održivo, na zadovoljstvo turista i lokalnog stanovništva.

Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Maksimalni iznos sufinanciranja će ovisiti o indeksu razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave – tako će I. i II. skupina razvijenosti jedinica područne (regionalne) samouprave i I., II., III. i IV. skupina razvijenosti jedinica lokalne samouprave imati pravo na sufinanciranje projekata u iznosu do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, a ostale skupine do 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova.

Za projekte plaža minimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, a maksimalni iznos potpore iznosi 800 tisuća kuna. Za sufinanciranje nastavaka izgradnje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, iznos se kreće od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 800 tisuća kuna potpore. U skladu s projektom Vlade RH „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“, Ministarstvo turizma sufinancira i izgradnju, dogradnju, rekonstrukciji ili adaptaciju te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema s minimalno 100 tisuća kuna, a maksimalno 800 tisuća kuna.

Ministarstvo i nadalje sufinancira uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta. Novost je sufinanciranje nabavke i postavljanja servisnih stanica za popravak bicikla, nabavka i postavljanje brojača biciklističkog kretanja/prometa te uređenje cikloturističkih odmorišta/vidikovca na cikloturističkim rutama. Sredstva su namijenjena jedinicama područne (regionalne) samouprave – županijama. Minimalni iznos potpore iznosi 100 tisuća kuna, a maksimalni 500 tisuća kuna po projektu. Uz navedeno, sufinancirat će se i izrada projektno-tehničke dokumentacije za žičare s iznosima od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 700 tisuća kuna po projektu.

Također, Ministarstvo započinje i sa sufinanciranjem izrade studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom. Maksimalni iznos potpore za jedinice područne (regionalne) samouprave – županije iznosi 200 tisuća kuna, a za jedinice lokalne samouprave 100 tisuća kuna, tj. do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Uz navedeno, predmet sufinanciranja su i studije upravljanja kvalitetom u turizmu i za izradu predmetnih studija se mogu prijaviti isključivo jedinice područne (regionalne) samouprave – županije. Maksimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, tj. do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti.

Javni poziv otvoren je do 28. lipnja 2019. godine, a više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce objavljeno je na službenim web stranicama Ministarstva turizma, pod kategorijom Javni pozivi, gdje će biti objavljeni i rezultati javnog poziva.

Datum:
02.05.2019
Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X