Dura
Natječaji

Objavljen Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je objavio javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila, namijenjen građanima i pravnim osobama. Poziv je vrijedan 90 milijuna kuna, a najveća novost je način prijave, koja će se od 10. lipnja 2021. godine odvijati direktno putem prodajnih mjesta.

Na poziv Fonda, u program sufinanciranja se prijavilo 45 zastupnika vozila s 86 marki i čak 499 modela vozila za koja je moguće ostvariti do maksimalno 40 % opravdanih troškova nabavke vozila. Najviši iznos sredstava Fonda po vozilu ovisi o kategoriji vozila i vrsti pogona. Građanima i pravnim osobama električna vozila L1-L7 kategorije sufinanciraju se do 20.000,00 kuna, plug-in hibridi M1 kategorije do 40.000,00 kuna, dok će se za kupnju M1 kategorije vozila s električnim pogonom moći dobiti do 70.000,00 kuna. Dodatno, pravnim osobama sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000,00 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000,00 kuna. S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

Kako bi ostvarili sufinanciranje zainteresirane osobe prvo trebaju odabrati željeno vozilo  i pripremiti dokumentaciju. Listu vozila za koje je moguće ostvariti sufinanciranje i prodajnih mjesta moguće je naći na mrežnoj stranici Fonda.

Nakon odabira vozila, obraćaju se prodajnom mjestu koje je evidentirano u bazi Fonda koje svoje kupce prijavljuje za sufinanciranje. Prijava podrazumijeva unos obveznih podataka i učitavanje potrebne dokumentacije u aplikaciju, kako bi se za prijavitelja automatski rezervirao odgovarajući iznos poticaja.

Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, prema datumu i vremenu otvaranja rezervacije u mrežnoj aplikaciji Fonda. Da je rezervacija uspješna, potvrđuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu. Na potvrdi se nalaze uneseni podaci, redni broj prijave, kao i upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma koji ovisno o kategoriji i cijeni vozila iznosi 7% traženih sredstava Fonda. U slučajevima kad je na računu za predujam uračunata i kapara koju će od kupaca potraživati prodavatelji na istom treba biti jasno naznačeno da se dio iznosa odnosi na obvezni minimalni predujam koji je propisao Fond. Napominjemo kako račun za obvezni minimalni predujam za kupnju vozila koja su u sustavu poticaja ne može biti izdan prije 10. lipnja 2021. godine.

Rezervacije će biti moguće dok god iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 90 milijuna kuna, nakon čega će se poziv za građane i pravne osobe privremeno zatvoriti. Na stranici vozimoeko.fzoeu.hr u stvarnom vremenu će biti moguće provjeriti dostupnost sredstava, a na njoj će se nalaziti i svi detalji o programu sufinanciranja, uključujući popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te prodajnih mjesta na kojima se isti mogu rezervirati i kupiti.

Korisnici kojima bude odobreno sufinanciranje imat će rok od 9 mjeseci za realizaciju kupnje vozila i dostavu zahtjeva za isplatu s potpunom dokumentacijom, koji teče od trenutka zaprimanja odluke i ugovora o sufinanciranju od strane Fonda. Nakon odobrenja sufinanciranja, neće biti moguća promjena modela ni marke vozila. Međutim, u slučaju izmjena u paketu opreme, korisnici moraju paziti na rok isporuke te na emisije CO2, koje se kod plug-in hibrida mogu mijenjati ovisno o opremi vozila. U program sufinanciranja uključena su vozila s plug-in hibridnim pogonom kategorije M1 isključivo s emisijom CO2 do najviše 50 g/km, a emisije za konkretno vozilo moguće je provjeriti u tzv. COC-u (Certificate of conformity).

Napominjemo kako je sufinanciranje moguće ostvariti samo na prodajnim mjestima i za vozila koja se nalaze na listi Fonda.

Do konca ovog mjeseca očekuje se i objavljivanje javnog poziva za korisnike u javnom sektoru kojima će na raspolaganju biti dodatnih 15 milijuna kuna.

Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila

Prilog 1. Program dodjele de minimis potpora

Prilog 2. Obrazac 1. Izjava prijavitelja

Prilog 3. Obrazac 2. Izjava prijavitelja o neprihvatljivosti

Prilog 4. Obrazac 3. Izjava o primljenim potporama

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X