Dura
Novosti

Sastanak dionika na projektu “Clean energy for EU islands- Elafitski otoci”

Prvi po redu sastanak dionika projekta Clean enery for EU islands- Elafitski otoci održan je 29.12.2021 u prostorijama DURA-e. Clean energy for EU islands tajništvo je tzv. ‘’one stop shop’’ za sve otočne zajednice koje imaju interesa u prelasku na čiste energije i energetske procese, kojeg je 2018. godine Europska komisija  uspostavila kao platformu za razmjenu iskustava među otočnim zajednicama te tehničku pomoć pri donošenju strateških dokumenata.  U listopadu 2021.godine, pomoć prema procesu energetske tranzicije stupanj ‘’EXPLORE’’ dobili su Elafitski otoci,  a unutar tog stupnja provode se aktivnosti za otoke koji još nemaju uspostavljen sustav tranzicije, kao ni iskustva u provođenju istih.

Glavni cilj EXPLORE programa je podrška stvaranju tranzicijskog tima te tima dionika koji će nastaviti raditi u suradnji sa Tajništvom, kako bi krenuli prema tranziciji na čistu energiju, a u budućnosti se Elafiti imaju priliku prijaviti i nanaprednije daljnje stupnjeve naziva ‘’SHAPE’’ i ‘’ACT’’.

DURA i Grad Dubrovnik će tijekom siječnja i veljače održati i radionicu energetske tranzicije za sve dionike i zainteresirane građane, a nakon upoznavanja s opcijama korištenja obnovljivih izvora energije uzeti će se u obzir izrada Tranzicijskog plana koji bi sustavno  analizirao otočnu dinamiku, zajedničku viziju i  prijelazne putove prema viziji energetske tranzicije Elafitskih otoka.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X