Dura
Novosti

Projektni sastanak SMILE PLUS u Veneciji

 

Dubrovačka razvojna agencija DURA sudjeluje na dvodnevnom partnerskom sastanku projekta SMILE PLUS u Veneciji koji se održava od 11.-12.05.2022.

Tema sastanka je ažuriranje scenarija mobilnosti proizašlih iz projekta SMILE. Sastanak vodi profesor Silvio Nocera sa fakulteta IUAV iz Venecije kao glavni tehnički partner gdje će ostalim partnerima pružiti smjernice za uspješnu provedbu projektnih aktivnosti. U sklopu ovog sastanka održana je i konferencija za medije gdje su predstavljeni projekti SMILE i SMILE PLUS.

Projekt SMILE PLUS svojevrsna je kapitalizacija rezultata prethodno implementiranog projekta SMILE, a putem kojeg će se nadograditi i proširiti scenariji mobilnosti kao podrška novim prometnim politikama u zagušenim urbanim područjima. Nadogradnja scenarija mobilnosti odnosit će se uvelike na promjenu ponašanja stanovnika u kontekstu utjecaja Covid-19 pandemije.

Pandemija Covid-19 preusmjerila je primarni izbor stanovnika; s obzirom da je u protekle dvije godine potreba za društvenim distanciranjem bila jedna od ključnih mjera za sprječavanje širenja virusne infekcije, došlo je do porasta individualnog prijevoza, tj. korištenja osobnih automobila. Zbog brojnih različitih čimbenika poput zastarjelih prijevoznih sredstava na prometnicama, nedostatka kapaciteta za planiranje održive mobilnosti, nepotpunosti podataka (npr. podataka o kvaliteti zraka u mnogim IPA zemljama), mnogi gradovi i regije na području kojeg obuhvaća program Interreg ADRION, žarišta su opisanog problema.

Projekt SMILE PLUS financiran je sredstvima iz programa EU Interreg Adrion. Nositelj ovog projekta je Regionalni razvojni centar Koper iz Slovenije, a pored Dubrovačke razvojne agencije DURA, partneri na projektu su i IUAV  iz Venecije (IT) i Banat (RS).

Ukupna vrijednost projekta iznosi 161.381,40 eura pri čemu Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 135.246,40 eura, a kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II) 26.135,00 EUR-a. Vrijednost bespovratnih sredstava za DURA-u iznosi 22.798,19 eura. Predviđeno trajanje projekta je šest mjeseci.

 

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

SMILE PLUS

Dura_user

Održana je završna konferencija projekta SMILE PLUS u Koperu

Dura_user

Održan promotivni događaj i lokalni sastanak u sklopu projekta SMILE PLUS

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X