Dura
edu u top slider Novosti

DURA kreće s novim projektom “Poduzetništvo u osnovnoj školi”

Da li se poduzetnici rađaju ili se oblikuju putem obrazovanja? Vječno pitanje 😊.

Stav je većine europskih zemalja da poduzetništvo kao način razmišljanja treba promicati u svim područjima društva, a posebno u školama. Javne vlasti trebaju preuzeti inicijativu i preko škola, ravnatelja i učitelja dati podršku i poticaj poduzetničkim programima i aktivnostima i širenju primjera dobre prakse.“- Marijana Vrančić, „Budimo poduzetni! –  Učenje za poduzetništvo u osnovnoj školi“

Edukatori tvrde da uz poticajnu okolinu i podršku najbližih, djeca imaju veće izglede da postanu izuzetno uspješni poduzetnici. Stoga, kako bismo podržali razvoj poduzetništva, važno je početi s učenjem što ranije, što je razlog zašto je DURA osmislila projekt “Poduzetništvo u osnovnoj školi” s ciljem poticanja poduzetničkog razmišljanja kod djece osnovnoškolskog uzrasta.

Nakon iskustava kroz provedbu EU projekta OPERA II, gdje je DURA već radila na jačanju kompetencija djece u sedmom i osmom razredu na temu razvoja poduzetničkih ideja, uvidjeli smo da postoji interes među djecom i školama za ovakve projekte kroz izvanškolske aktivnosti. DURA kao poduzetnička potporna institucija je osmislila projekt te krenula s provedbom u suradnji s osnovnim školama na području grada Dubrovnika, te uz potporu grada Dubrovnika.

Upoznavanje učenika s poduzetništvom i razradom poduzetničke ideje kroz metodologiju „Platno poslovnog modela“ prije nego što upišu srednju školu je zasigurno pozitivan korak. Kroz radionice „Razvoj poduzetničke ideje” u svakoj pojedinoj školi učenici će dobiti praktičan primjer i pojašnjenje svojih zadataka kako bi razumjeli što trebaju napraviti. Predavačica na radionicama je gđa Snježana Kupres i sama poduzetnica, te  NLP trener & coach, koja se već dugi niz godina bavi savjetovanjem u poduzetništvu. Nakon radionice djeca imaju dva tjedna za primjenu naučenog na svom primjeru, nakon čega se sastaju s mentorom koji će im  pružiti povratne informacije na napravljeni nacrt. Timovi propitkuju pojedinosti poslovnog plana pri čemu im mentor ukazuje na izazove, pružajući korisne savjete i potičući ih na ustrajnost pri suočavanju s nepredviđenim problemima. Nakon sastanka, svaki tim će nastaviti razvijati svoju ideju prema smjernicama mentora te će zatim dovršiti svoj poslovni plan putem izrade prezentacije kojom će predstaviti svoj projekt na finalnom događaju na kojem će se ocjenjivati najbolje razrađeni projekti.

Rad u timovima će biti glavni pristup, pri čemu će svaki tim razvijati vlastitu poduzetničku ideju. Ova metoda se koristi zbog toga što je suradnja unutar tima izuzetno efikasan način za učenje o poduzetništvu, s obzirom na to da svaki član tima ima svoju specifičnu ulogu i zajedno doprinose postizanju zajedničkog cilja.  Upotreba metoda kao što je “poslovni model canvas” predstavlja jedan od alata koji potiče generiranje inovativnih rješenja.

U projektu sudjeluju sljedeće osnovne škole:

  1. OŠ Antuna Masle
  2. OŠ Mokošica
  3. OŠ Ivana Gundulića
  4. OŠ Marina Držića
  5. OŠ Marina Getaldića
  6. OŠ Montovjerna
  7. OŠ Lapad

105 učenika sedmih i osmih razreda iskazalo je interes za sudjelovanje u projektu te su formirali 29 timova koji će se natjecati za prva tri mjesta.

Smisao projekta „Poduzetništvo u osnovnoj školi“ je stjecanje novih vještina kroz praksu i njihova primjena u razradi proizvoda ili usluga. Kroz praktično iskustvo učenici imaju mogućnost prepoznati čimbenike koji dovode do uspjeha na tržištu. Trenutni ekonomski čimbenici su u potpunosti promijenili pogled na poduzetništvo koje je postalo nezaobilazan pokretač zapošljavanja i gospodarskog rasta. Izvrsni i učinkoviti poduzetnički projekti oplemenjuju gospodarsku klimu, stvaraju nove vrijednosti i pružaju trajno visoku kvalitetu  u svim smjerovima svog djelovanja.

Projekt će se provoditi kroz rujan i listopad 2023. g.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X