Dura
Novosti

Trodnevna transnacionalna edukacija EU projekta BAS

Djelatnice Dubrovačke razvojne agencije DURA-e Mara Čerjan i Adriana Marušić sudjelovale su na trodnevnoj transnacionalnoj edukaciji od 20.-22. svibnja u Švedskoj na temu investicijskog menadžmenta projekta BAS (Erasmus+). Predstavljen je glavni rezultata projekta – BAS Toolbox, smjernice za privlačenje i upravljanje investicijama u europskim gradovima.

Na sastanku su osim vodećeg partnera Općine Orust iz Švedske i DURA-e, sudjelovali i predstavnici Grada Dubrovnika Vlaho Margaretić, predstavnik Općine Konavle Perica Pušić te partneri projektu: Grad Imola (Italija), Sweden Emilia Romagna Network – SERN (Italija), Tendensor AB (Švedska), Grad Pforzheim (Njemačka) te Centar za unapređenje istraživanja i razvoja u obrazovnoj tehnologiji – CARDET (Cipar).

Prvi dan sastanka započeo je predstavljanjem projektnih partnera kroz prezentacije te njihovih suradnika koji su također sudjelovali na edukaciji koju će kasnije primijeniti u svom poslovanju. Per Ekman, osnivač i izvršni direktor Tendensora predstavio nam je BAS model te nekoliko primjera dobre prakse koji su uvršteni u BAS model u svrhu lakše razmjene znanja i dobrih praksi između gradova.

Drugi dan organiziran je posjet firmi Scanfjord koja je vodeća tvrtka u uzgoju i preradi dagnji, a njihova moderna proizvodna linija ostavila je snažan dojam na sve sudionike. Prilikom obilaska, posjetiteljima je detaljno prikazan cjelokupni proces proizvodnje, čišćenja i pakiranja dagnji. Stručnjaci iz Scanfjorda objasnili su tehnike uzgoja i brige o dagnjama, naglašavajući važnost održivosti i zaštite okoliša. Sudionici su bili impresionirani visokim standardima higijene i efikasnosti koji su primijenjeni u svakom segmentu proizvodnog procesa. Od strojeva za automatsko čišćenje, preko preciznih pakirnih linija, do sustava za kontrolu kvalitete. Cjelokupni posjet firmi Scanfjord pružio je sudionicima vrijedne uvideu suvremene tehnike uzgoja i prerade morskih plodova.

Drugi posjet je organiziran u tvrtku Olsson u gradu Ellösu. Olsson je jedna od vodećih tvrtki u Švedskoj na području rezervnih dijelova i opreme za traktore i građevinske strojeve više od 60 godina. Odmah po dolasku, posjetitelji su bili impresionirani modernom infrastrukturom i visokim standardima rada koje tvrtka primjenjuje. Kroz detaljno organiziran obilazak, domaćini su predstavili razne odjele i procese unutar tvrtke, od skladištenja i logistike do prodaje i tehničke podrške. Poseban naglasak stavljen je na inovativne tehnologije koje Olssons koristi kako bi osigurao brzu i učinkovitu uslugu svojim kupcima. Posjet Olssonsu u Ellösu bio je izuzetno koristan za sve sudionike. Tvrtka je pokazala zašto je već desetljećima pouzdan partner mnogim poljoprivrednicima i građevinskim tvrtkama.

Treći dana sastanka, sudionici su imali priliku poslušati prezentaciju adaptacije BAS modela kroz praktičnoj implementaciji u gradu Pforzheimu. Svi partneri surađivali su na izradi BAS modela koji sad ima i stvarne rezultate.

Kao završna aktivnost sastanka, svi sudionici su dali svoj osvrt na edukaciju i na mogućnost primjene BAS modela. Ovim postupkom, domaćini su dobili uvid u različite perspektive koje dolaze iz partnerskih gradova.

Print Friendly, PDF & Email

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X