Dura
Novosti

Održan partnerski sastanak projekta TESTEAT u Dubrovniku

 

Drugi transnacionalni partnerski sastanak projekta TESTEAT (Interreg Italija-Hrvatska) održao se 2. i 3. listopada 2024. u Dubrovniku, a u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA.
Sastanak je započeo pozdravnim govorom od strane domaćina, u kojem je istaknuta značajna uloga suradnje među partnerima te doprinos projekta TESTEAT promociji eno-gastronomije i očuvanju kulturne baštine. Sudionici su se okupili kako bi razmijenili iskustva i dogovorili daljnje korake u okviru projekta.

Tijekom prvog dana predstavljene su dosadašnje aktivnosti i postignuća. Agencija za ruralni razvoj Istre – AZRRI, kao vodeći partner na projektu, započela je s pregledom odrađenih aktivnosti, a zatim su partneri imali priliku podijeliti svoja zapažanja o prvom projektnom periodu. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, kao nositelj radnog paketa aktivnosti 1, izložio je dosadašnji napredak projekta, kao i buduće aktivnosti koje će se provoditi kroz drugu fazu projektne implementacije.
U nastavku je održana transnacionalna radionica posvećena analizi eno-gastronomije na kojoj su partneri predstavili rezultate istraživanja na lokalnoj razini čiji je cilj bio identificirati tipična tradicionalna jela i pića određenog projektnog područja. Ova aktivnost dodatno je obogatila razmjenu ideja i iskustava među sudionicima.
Drugi dio prvog dana sastanka odnosio se na osnivanje lokalnih HUB-ova sačinjenih od dionika svakog pojedinog projektnog područja, a koncept je predstavio projektni partner zadužen za tu aktivnost – Ca’Foscari Sveučilište u Veneciji. Agencija za ruralni razvoj Istre predstavila je koncept online alata čiji će osnovni cilj biti aktivnosti i zaključke projekta približiti široj javnosti. Talijanski partner CIVIFORM, predstavio je predstojeće zadatke vezane uz radni paket 2, uključujući planirane treninge i radionice, dok su se konzultacije o razmjenama studenata održale u suradnji s partnerom organizatorom razmjene – Scuola Centrale Formazione (SCF).
DURA je zatim izložila planove za radni paket 3, koji se vezuje za pilot akcije na projektu, ističući važne korake za nadolazeće razdoblje. Na kraju, SCF je predstavio komunikacijski paket čiji je cilj bolja informiranost šire javnosti o projektnim aktivnostima.

Drugi dan sastanka bio je rezerviran za Upravni odbor projekta TESTEAT koji čine predstavnici svih partnera na projektu.
Nakon Upravnog odbora, sudionici su posjetili Turističko-ugostiteljsku školu Dubrovnik, koja je Regionalni centar kompetencija za Dubrovačko-neretvansku županiju. Partnerima su prilikom posjete predstavljene i ostale lokacije RCK-a: Akademis Čingrija i Akademis Garište, kao i proces implementacije tog projekta. Osim spomenutog partneri su mogli čuti o vrijednim iskustvima, obrazovnim programima i prilikama u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Prilikom posjete, učenici Turističko-ugostiteljske škole pod mentorstvom svojih nastavnika, partnerstvu projekta TESTEAT pripremili su ručak u tri slijeda na bazi tradicijskih recepata s modernim pristupom.

Cijeli sastanak, koji je spojio radne aktivnosti s kulturnim iskustvima, doprinio je jačanju veza između prekograničnih partnera te promociji zajedničkih ciljeva projekta TESTEAT.
Projekt TESTEAT nastavlja jačati suradnju između Italije i Hrvatske, promovirajući bogatstvo eno-gastronomske ponude i kulturne baštine obiju zemalja.

 

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

TESTEAT (Interreg Italy – Croatia programme 2021. – 2027.)

Dura_user

Održan kick-off sastanak projekta TESTEAT

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X