Treći partnerski sastanak projekta TESTEAT „Enhance enogasTronomy hEritage to eSTablish and Expand sustainAble Tourism“ održao se 26. i 27. veljače u gradu Cividale del Friuli u Italiji. Domaćin sastanka bio je projektni partner CIVIFORM – institucija za strukovno obrazovanje mladih i odraslih. Sudionike sastanka uvodno su pozdravili predstavnici institucije naglasivši važnost projekta i suradnje s partnerima iz Italije i Hrvatske. Prvi dan sastanka bio je rezerviran za pregled dosadašnjih postignuća te za predstavljanje nadolazećih radnih paketa i njihovih projektnih aktivnosti.
Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), kao vodeći partner projekta, započela je sastanak pregledom odrađenih aktivnosti te predstavljanjem nadolazećih aktivnosti u sklopu 1. paketa aktivnostti. S izlaganjima su nastavili ostali projektni partneri. Sveučilište u Puli (UNIPU) predstavilo je zaključke aktivnosti koje su uključivale anketiranje stanovništva o prehrambenim potrebama i izborima u modernoj eno-gastronomiji, kao i o konzumaciji vina, hrane i alkoholnih pića. Na navedenim aktivnostima te provedenoj SWOT analizi eno-gastronomskog sektora projektnih područja, temeljit će se buduće projektne aktivnosti i isporučevine.
Aktivnosti iz radnog paketa 2 predstavili su domaćin CIVIFORM i Sveučilište u Veneciji (UNIVE), a fokus je bio na predstojećim treninzima i radionicama s učenicima i radnom snagom iz turističkog sektora. Uz ostale projektne partnere zadužene za vođenje pojedinog radnog paketa, Dubrovačka razvojna agencija DURA, predstavila je pregled radnog paketa 3 te izložila plan provedbe aktivnosti koje očekujemo u sklopu ovog radnog paketa, a koje će rezultirati izradom Smjernica za stvaranje prekogranične integrirane turističke ponude. U sklopu prvog dana sastanka sudionici su imali priliku slušati predstavljanje Talijanskog udruženja celijakije čiji je cilj informiranje i pružanje podrške bolesnicima i široj javnosti o celijakiji, ali i suradnja s talijanskim restoranima koji imaju oznaku “gluten free”.
Drugi dan sastanka bio je rezerviran za Upravni odbor projekta te za radionice koje je za projektne partnere organizirao domaćin CIVIFORM, a koje su za cilj imale približiti sudionicima neka od najpoznatijih jela ove talijanske regije – raviole, pizzu i tiramisu. Sudionici su tako s profesorima iz ove organizacije imali priliku pripremati i kušati ova jela. Sastanak je završen posjetom Akademiji za kušanje Friuli Colli Orientali.
I ovaj je projektni sastanak doprinio razmjeni iskustava u cilju osnaživanja prekogranične suradnje između talijanskih i hrvatskih partnera na jačanju eno-gastronomske ponude ovih područja.
Više o projektu TESTEAT možete pročitati na službenoj web stranici te na Facebook i Instagram profilima projekta.