Dura
Novosti

Uspješno završena konferencija projekta HABI

U sklopu projekta “Interreg HABI” održala se završna konferencija projekta, 23. studenog u Hotelu Adria u Dubrovniku. Na konferenciji su se predstavili rezultati i metodologije usmjerene na zaštitu okoliša te podizanje svijesti o NATURA 2000 staništima i vrstama.

Konferenciju je službeno otvorio Božo Benić, pročelnik Odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša. U svom govoru naglasio je važnost zaštite prirodnog naslijeđa i potrebu za održivim razvojem koji uzima u obzir očuvanje bioraznolikosti. Veronika Bjelopera, vršiteljica dužnosti ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum, pozdravila je sudionike i zahvalila im na prisutnosti. Istaknula je značaj suradnje među institucijama i lokalnom zajednicom u očuvanju zaštićenih područja.

Nicola Zilio, predstavnik glavnog partnera projekta Commune di Conversano govorio je o važnosti razvoja programa za suočavanje s izazovima očuvanja bioraznolikosti putem zajedničkog plana za zaštitu flore i faune. Na konferenciji je sudjelovao i Giuseppe Colonna, gradonačelnik Mola di Bari i partner u projektu, koji je naglasio da HABI projekt predstavlja konkretan odgovor na potrebe očuvanja teritorija, posebno u svjetlu rastućih izazova zaštite okoliša.

U ime DURA-e, Ivan Saltarić istaknuo je odgovornost razvojne agencije za pisanje projekta, koristeći iskustvo iz više od 55 uspješno realiziranih EU projekata. U sklopu projekta izrađeni su promotivni materijali i strategija za podizanje svijesti o važnosti zaštite prirode i okoliša, uključujući istraživanje posidonije.

Ozana Domijan, stručna voditeljica Javne ustanove Rezervat Lokrum, u svojoj prezentaciji istaknula je ključnu ulogu Lokruma kao zaštićenog područja prirode i posebnog rezervata šumske vegetacije u očuvanju bioraznolikosti, te je naglasila važnost istraživanja trenutnog stanja morskih staništa za  identifikaciju potencijalnih prijetnji,  te razvoj protokola za praćenje stanja, s posebnim naglaskom na livade morske cvjetnice posidonije.

U drugom dijelu program konferencije nastavio je sa poučnim i zanimljivim izlaganjima. Izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić sa Sveučilišta u Dubrovniku predstavila je svoja istraživanja o ekološkim tragovima i bioraznolikosti, dok je Morana Bačić, stručna voditeljica iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, govorila o ekosustavu posidonije na Sakarun plaži i pritiscima koji ga ugrožavaju.

O zaštićenim prirodnim vrijednostima ovog područja te izazovima s kojima se suočava govorio je Lukša Kalafatović iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Istraživanja podmorja na Lokrumu s ciljem prikupljanja podataka koji bi omogućili bolje razumijevanje stanja morskih staništa je provela udruga Sunce, a o rezultatima je govorila Matea Špika, viša stručna suradnica. Istaknula je da je stanje livada morske cvjetnice posidonije zasad relativno dobro, ali se uočavaju promjene i znakovi degradacije po određenim parametrima. To ukazuje na potrebu za pažljivim pristupom i daljnjim istraživanjem.

Vida Zrnčić iz Udruge Sunce istražila je prijetnje i pritiske na morski ekosustav Lokruma, ističući važnost zaštite ovih područja. Fedra Dokoza, u svom izlaganju upoznala je sudionike s vrstom Posidonia oceanica te se osvrnula na usluge ekosustava koje ova vrsta pruža, kao i na pritiske koji ugrožavaju njezin opstanak, naglašavajući važnost njezine zaštite.

Završna konferencija projekta “Interreg HABI” pružila je značajnu platformu za razmjenu znanja i iskustava između stručnjaka, institucija i lokalne zajednice u cilju očuvanja bioraznolikosti. Sudionici su se složili da je ključno nastaviti s istraživanjima i razvojem strategija koje će omogućiti održivu zaštitu prirodnih resursa, posebice u kontekstu promjena koje donosi klimatski utjecaj. Projekt HABI predstavlja konkretan korak prema jačanju suradnje između različitih partnera te jačanju svijesti o važnosti očuvanja staništa i vrsta unutar mreže NATURA 2000.

Vrijednost projekta iznosi 226.605 eura, od čega je 80% sufinancirano sredstvima Europske unije. Vodeći partner je Commune di Conversano iz Italije, a uključeni su i partneri Javna ustanova Rezervat Lorum, Mola di Bari i Dubrovačka razvojna agencija DURA.

 

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Održan online događaj „Adriatic Posidonia“ u sklopu projekta HABI

Dura_user

DURA sudjelovala na radionici u sklopu projekta HABI

Dura_user

Održan Kick-off sastanak projekta „HABI“, Interreg Italy – Croatia

Dura_user

DURA na transnacionalnoj radionici u Conversanu

Dura_user

Održan događaj podizanja svijesti s građanima u sklopu projekta HABI u Dubrovniku

Dura_user

Događaj otvoren za javnost „podizanje svijesti o projektu “Interreg HABI““ – prijave u tijeku

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X