Održan drugi sastanak s lokalnim eno-gastronomskim HUB-om na projektu TESTEAT
Drugi radni sastanak lokalne akcijske skupine dionika (eno-gastronomskog HUBa) u okviru projekta TESTEAT, održao se 16. svibnja 2025. u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije DURA.
Voditelji projekta ispred projektnog partnera DURA-e, predstavili su okupljenim dionicima dosadašnji napredak u provedbi projekta, ostvarene aktivnosti te planirane korake u nadolazećem razdoblju. Sastanak je poslužio i kao vrijedna prilika za razmjenu ideja te jačanje suradnje s dionicima koji predstavljaju ključnu kariku u lokalnoj provedbi projekta.
Poseban naglasak bio je stavljen na nekoliko važnih aktivnosti:
- prilagodbu tradicionalnih recepata jela i pića suvremenim enogastronomskim trendovima i prehrambenim potrebama potrošača (npr. bez glutena, bez laktoze, prehrana prilagođena osobama s dijabetesom, veganska i vegetarijanska prehrana),
- osmišljavanje i planiranje pilot-akcije “Enogastronomski dani”,
- organizaciju edukativnih radionica za učenike Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik.
Završni dio sastanka bio je posvećen praktičnim komentarima i sugestijama dionika, s posebnim fokusom na aktualne izazove u ugostiteljskom sektoru, osobito one s kojima se ugostitelji svakodnevno susreću.
Ovaj je sastanak samo jedan u nizu planiranih susreta s lokalnim dionicima u sklopu projekta TESTEAT. Glavni ciljevi projekta uključuju jačanje vještina sadašnjih i budućih profesionalaca u turizmu – učenika, studenata i zaposlenika (šefova kuhinja, konobara, destinacijskih menadžera, turističkih vodiča i dr.) te širenje znanja o lokalnom enogastronomskom nasljeđu, suvremenim prehrambenim trendovima, kao i prilikama koje nude održivi turizam, kružno gospodarstvo i digitalizacija.
Projekt TESTEAT financiran je sredstvima programa Interreg Italija- Hrvatska, a više o projektu TESTEAT možete pročitati na službenoj web stranici te na Facebook i Instagram profilima projekta.