TESTEAT projekt je kroz trodnevne aktivnosti u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije – DURA ponudio mnoštvo edukativnih programa i radionica koji su se od 17. do 19. listopada održavali pod nazivom “Dani okusa: Od tradicije do suvremenih trendova”
U hotelu Lero su se za okruglim stolom na temu „Hrana kao iskustvo i terapija“ okupili iskusni predavači: gastro stručnjak Josip Žuvela, nutricionistica Lucija Bakarić i liječnik pedijatar Zoran Krišto Legčević uz moderatoricu Anđelu Matić. Zainteresiranim posjetiteljima otkrili su ljepote gastronomije, ali ujedno dali korisne savjete kako se hraniti zdravo i umjereno te na što pripaziti vezano uz zdravlje od najmlađe dobi.
Josip Žuvela se osvrnuo na današnjicu u turističko-ugostiteljskom sektoru: “Gastronomija je veliko polje rada na kojem treba stalno i uporno raditi. U ovom globalnom društvu koje se stalno mijenja, gastronomija mora stalno ići u korak, bazirajući se na gastronomiji prošlih vremena s implementacijom inovacija koje su nazočne u ovom vremenu.”
Lucija Bakarić je o projektu TESTEAT rekla: “Bitan je za zajednicu kako bi nas vratio korijenima i tradicionalnim receptima, a isto tako da populaciji pokaže važnost brige o zdravlju i važnost novih trendova koji dolaze i s kojima moramo biti u korak.”
Zoran Krišto Legčević o zdravlju i prehrani se dotaknuo najmlađih: “Uvelike utječe što će dijete jesti na to kako će dijete imati energiju kroz dan, pa na to kako će se u kolektivima ponašati i koliko će često biti bolesno.”
Projekt TESTEAT financiran je sredstvima programa Interreg Italija- Hrvatska, a sve aktivnosti i doagađanja su bili besplatni za sugrađane i goste. Poseban naglasak je bio na večerama koje su pripremili nadareni učenici Turističko-ugostiteljske škole Dubrovnik uz nastavnika – mentora Mija Marušića te poznatog chefa Damira Tomljanovića. Lokacije vile Čingrije i Agroturizma Laptalo na Gromači su zamirisale u delicijama koje su kreativni kuhari pripremili.
Glavni ciljevi projekta TESTEAT uključuje jačanje vještina sadašnjih i budućih profesionalaca u turizmu – učenika, studenata i zaposlenika (šefova kuhinja, konobara, destinacijskih menadžera, turističkih vodiča i dr.) te širenje znanja o lokalnom enogastronomskom nasljeđu, suvremenim prehrambenim trendovima, kao i prilikama koje nude održivi turizam, kružno gospodarstvo i digitalizacija. Više informacija potražite na službenoj web stranici: https://www.italy-croatia.eu/web/testeat