Dura
Novosti

Uskoro solarna LED rasvjeta na otocima

Uskoro solarna LED rasvjeta na otocima
Uskoro solarna LED rasvjeta na otocima
DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Fondom za zaštitu okoliša uskoro započinje s provedbom projekta “Solarna javna LED rasvjeta na Elafitskim otocima”.

U prvoj fazi projekta izraditi će se sva potrebna dokumentacija i pribaviti potrebne dozvole za postavljanje 13 solarnih stupova za javnu rasvjetu. Ukupno 10 solarnih stupova na dvije lokacije će biti postavljeno na Lopudu, odnosno “Putu od Šunja” dok će preostala tri osvjetljavati naselje “Do” na Šipanu.

Riječ je o autonomnim fotonaponskim sustavima gdje svaki stup predstavlja samostalni sustav za sebe. Tijekom dana putem sunčeve energije stupovi će prikupljati potrebnu energiju koju će akumulirati u integrirane agregate kako bi u večernjim satima mogli akumuliranu energiju koristiti za rad. Solarni stupovi će koristiti LED svjetiljke koje imaju znatno manji negativan utjecaj na okoliš od konvencionalnih svjetiljki.

Budući su otoci Lopud i Šipan područja od posebnog državnog intersa, odnosno otoci prve skupine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odlučio je sufinancirati projekt sa čak 80% bespovratnih sredstava. Procjenjena ukupna vrijednost projekta je 359.850 kn dok bi konvencionalno postavljanje javne rasvjete sa spojem na elektro mrežu koštalo čak 764.920 kn ili 405.070 kn više!

Realizacijom ovog projekta DURA i Grad Dubrovnik će pusti u pogon prvu solarnu javnu LED rasvjetu u Dubrovačko-Neretvanskoj županiji gdje bi očekivano godišnje smanjenje CO2 emisija iznosilo oko 2 tone CO2 emisija, a godišnji troškovi za održavanje ne postoje budući rasvjeta neće biti spojena na elektro mrežu.

Imovinsko-pravni odnosi  u selu Do na otoku Šipanu nisu rješeni niti je izgledno da će se u skorije vrijeme  riješiti, stoga je Grad Dubrovnik odlučio instalirati 3 stupa javne rasvjete kako
bi se donekle ublažio nedostatak struje na tom području.

Datum:
14.05.2014
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

ENERGY INVESTMENT FORUM 2016.

Dura

OBUKA LEGO MENTORA

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X