Dura
Novosti

Otvoreno prvo solarno postrojenje za hlađenje

Otvoreno prvo solarno postrojenje za hlađenje
Otvoreno prvo solarno postrojenje za hlađenje
Prvo solarno postrojenje za hlađenje objekta ugrađeno na firmi “Vodovod Dubrovnik” pušteno je u pogon 13.5.2014. godine na kojemu se projekt predstavili direktorica DURA-e, Andrea Novaković i projekt manager Marko Cosmai.

Provedbom EU projekta “ADRIACOLD” financiranog iz IPA programa prekogranična suradnja, DURA i Grad Dubrovnik postali su prvi grad iz jadranske regije koji će pustiti u pogon solarno postrojenje za hlađenje objekta. Solarno postrojenje je postavljeno na zgradi Vodovoda Dubrovnik. Ukupna vrijednost solarnog postrojenja iznosi 1.1 mil. kn, dok je vrijednost čitavog projekta za Grad Dubrovnik oko 1,7 mil. kn. Putem EU sredstava financirano je čak 85% ukupne vrijednosti projekta.

Ugrađeno postrojenje za hlađenje objekta će u zimskim danima kada razina sunčane insolacije bude dovoljna, omogućavati potpuno besplatno grijanje objekta, dok će za vrijeme kišnih dana kada je razina insolacije bude manja koristiti električnu dizalicu topline (zrak-voda) koja također upotrebljava obnovljive izvore energije.

Inovativnost ovog projekta je što će hlađenje uredskih prostora biti omogućeno putem obnovljivih izvora energije odnosno solarnih kolektora (65m2) i apsorpcijskog uređaja ukopne snage 17,5 kW za hlađenje i 25kW za grijanje te druge specifične tehničke opreme.

Budući je riječ o projektu znanstveno-istraživačkog karaktera, dobiveni podaci će se prikupljati na dvominutnoj bazi te će ih koristiti sve partnerske institucije iz projekta: Znanstveni park AREA iz Trsta, Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, Goriške energetske agencije iz Slovenije, Regionalne energetske agencije REA Kvarner iz Rijeke, Institut Jožef Stefan iz Slovenije te Ekonomskog instituta iz Banja Luke.

Datum:
13.05.2014
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Grad Dubrovnik u suradnji s DURA-om potpisao ugovor za provedbu projekta financiranog iz fonda Europske Unije – ADRIACOLD

Dura

Finalna konferencija projekta ADRIACOLD

Dura

PETI PARTNERSKI SASTANAK ADRIACOLD

Dura

Izmjena tehničke dokumentacije – ADRIACOLD

Dura

Započela montaža prvog solarnog hlađenja

Dura

Predstavnici DURA-e sudjelovali na drugom partnerskom sastanku u sklopu projekta ADRIACOLD

Dura

Posjet Dubrovnika u sklopu projekta ADRIACOLD

Dura

ADRIACOLD – DIFUZIJA RASHLADNIH I OSVJEŽAVAJUĆIH TEHNOLOGIJA KORIŠTENJEM SOLARNE ENERGIJE U JADRANSKIM REGIJAMA

Dura

ODRŽANA FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA ADRIACOLD

Dura

Partnerski sastanak ADRIACOLD

Dura

Poziv za dostavu ponuda – ADRIACOLD

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X