Dura
Novosti

ODRŽANA FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA ADRIACOLD

ODRŽANA FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA ADRIACOLD
ODRŽANA FINALNA KONFERENCIJA PROJEKTA ADRIACOLD
Finalna konferencija projekta ADRIACOLD „Difuzija rashladnih i osvježavajućih tehnologija korištenjem solarne energije u jadranskim regijama” održana je 28.kolovoza 2015. u
hotelu Neptun, a u organizaciji Grada Dubrovnika, Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e i Znanstveno-tehnološkog parka AREA iz Trsta. Projekt ADRIACOLD financiran je sredstvima Europske unije u sklopu programa IPA Jadranska prekogranična suradnja.

Tijekom konferencije prezentirani su rezultati analize i studije o zahtjevima solarnih uređaja za hlađenje na projektnom području te projekcije do 2020.godine. Također, predstavljene su i usporedbe i analize potencijalne ugradnje istih postrojenja na druge objekte javnog, ali i privatnog vlasništva. Koordinator projekta Marko Cosmai iz DURA-e predstavio je planove Grada Dubrovnika i DURA-e po pitanju daljnjeg razvoja primjene obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

ADRIACOLD je demonstracijski projekt putem kojeg su se postavila tri postrojenja za solarno hlađenje objekata u Jadranskoj regiji, a u sklopu projekta na zgradi Vodovoda Dubrovnik postavljeno je prvo solarno postrojenje za hlađenje objekta koje je prvo takve vrste u jadranskoj regiji. Ugrađeno postrojenje za hlađenje objekta će u zimskim danima kada razina sunčane insolacije bude dovoljna, omogućavati potpuno besplatno grijanje objekta, dok će za vrijeme kišnih dana kada razina insolacije bude manja koristiti električnu dizalicu topline (zrak-voda) koja također upotrebljava obnovljive izvore energije.

Inovativnost ovog projekta je što će hlađenje uredskih prostora biti omogućeno putem obnovljivih izvora energije odnosno solarnih kolektora (65m2) i apsorpcijskog uređaja ukopne snage 17,5 kW za hlađenje i 25kW za grijanje te druge specifične tehničke opreme.Ukupna vrijednost solarnog postrojenja iznosi 1.103.265,19 kn, dok je vrijednost čitavog projekta za Grad Dubrovnik oko 1,7 mil. kn. Putem EU sredstava financirano je čak 85% ukupne vrijednosti projekta.

Konferencija je završila dogovorom projektnih partnera o nastavku suradnje na drugim projektima slične tematike, a partneri u projektu su: AREA Science Park Consortium, CORTEA, Province of Rimini, ENEA (Italija); GOLEA, Institut Jožef Stefan, Opdina Piran (Slovenija); Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Regionalna energetska agencija Kvarner, Grad Dubrovni (Hrvatska); Ekonomski institut Banja Luka (Bosna i Hercegovina) i Grad Drač (Albanija).

Datum:
31.08.2015
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

ADRIACOLD – DIFUZIJA RASHLADNIH I OSVJEŽAVAJUĆIH TEHNOLOGIJA KORIŠTENJEM SOLARNE ENERGIJE U JADRANSKIM REGIJAMA

Dura

Otvoreno prvo solarno postrojenje za hlađenje

Dura

Poziv za dostavu ponuda – ADRIACOLD

Dura

Izmjena tehničke dokumentacije – ADRIACOLD

Dura

Posjet Dubrovnika u sklopu projekta ADRIACOLD

Dura

Partnerski sastanak ADRIACOLD

Dura

PETI PARTNERSKI SASTANAK ADRIACOLD

Dura

Predstavnici DURA-e sudjelovali na drugom partnerskom sastanku u sklopu projekta ADRIACOLD

Dura

Započela montaža prvog solarnog hlađenja

Dura

Finalna konferencija projekta ADRIACOLD

Dura

Grad Dubrovnik u suradnji s DURA-om potpisao ugovor za provedbu projekta financiranog iz fonda Europske Unije – ADRIACOLD

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X