Dura
Novosti

KRENULI RADOVI U SKLOPU PROJEKTA SEADRION U KNEŽEVOM DVORU

KRENULI RADOVI U SKLOPU PROJEKTA SEADRION U KNEŽEVOM DVORU
KRENULI RADOVI U SKLOPU PROJEKTA SEADRION U KNEŽEVOM DVORU

Glavni cilj projekta „SEADRION“ je uspostavljanje transnacionalne mreže dizalica topline koje koriste more za potporu znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između istraživačkih institucija i poduzeća kako bi se poboljšala inovacijska sposobnost sektora dizalica topline i korištenje grijanja i hlađenja temeljene na dizalici topline morske vode u Jadransko-jonskoj regiji.

Ukupna vrijednost projekta je 5.562.113,11 kuna, dok je proračun za DURU 946.381,66 kn. Za samu opremu je, kroz amortizaciju, osiguran iznos od 515.438,96 kn.

Grad Dubrovnik je izradio dokumentaciju za zamjenu postojećeg sustava grijanja i hlađenja u Kneževu dvoru koji odgovara potrebama projekta SEADRION.

DURA je objavila Javnu nabavu „Zamjena postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru u staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku u sklopu projekta „Seadrion“. Nakon  završetka procesa javne nabave, uslijedio je ugovor s izabranim izvođačem Tehno Elektronik d.o.o.

Novo postrojenje za grijanje/hlađenje, Gradske vijećnice (Upravne zgrade), Kneževog Dvora te dijela Kazališta Marina Držića, će koristiti morsku vodu kao medijator. Cilj projekta je postaviti postrojenja, pratiti njihov rad te promovirati korištenje morske vode kao obnovljivog izvora energije. Sustav će se sastojati od 6 (šest) dizalica topline.

Planirani završetak radova je 30. lipnja 2019. godine

U čitavoj Adrionskoj regiji fosilna goriva se, a naročito lož ulje koriste kao izvor energije za grijanje/hlađenje kao i klima uređaji koji u zaštićenim zonama narušavaju izgled i viziru baštine.

Obnovljivi izvori energije, u ovom slučaju morska voda, potencijal su za sve gradove i objekte koji se nalaze uz more te će se ovim projektom promovirati njihovo korištenje.

Pilot projekt zamjene sustava u Kneževu dvoru ima veliki značaj, jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u povijesno-kulturnim središtima, odnosno UNESCO zaštićenom području koji će biti pokazni primjer za ADRION regiju.

Glavni partner  projekta je Sveučilište u Zagrebu – Fakutet strojarstva i brodogradnje (www.fsb.unizg.hr) te 6 drugih partnera:

CORTEA (www.sverde.info/cortea/)

GOLEA (www.golea.si)

OPĆINA IZOLA (http://izola.si/)

CERTH (www.certh.gr)

AKBN (www.akbn.gov.al)

DURA (www.dura.hr)

Aktivnosti projekta možete pratiti putem facebook: https://www.facebook.com/SEADRION-295743781009951/ i twitter stranice https://twitter.com/SEADRION2018

This article has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the article is the sole responsibility of DURA and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities.

Datum:
26.03.2019
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE PROJEKTA SEADRION

Dura2021

DURA PREDSTAVILA PROJEKTNIM PARTNERIMA POSTROJENJE GRIJANJA I HLAĐENJA U KNEŽEVOM DVORU

Dura

WEBINAR “SEADRION – Seawater heat pump operation experience”

Dura_user

SASTANAK RADNE SKUPINE PROJEKTA SEADRION

Dura

DURA NA PARTNERSKOM SASTANKU PROJEKTA SEADRION

Dura

Pilot postrojenje projekta SEADRION je krenulo s radom

Dura

ODRŽANA RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA SEADRION

Dura

KICK OFF SASTANAK PROJEKTA SEADRION

Dura

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA SEADRION

Dura_user

ODRŽAN ONLINE PARTNERSKI SASTANAK (STEERING COMMITTEE) PROJEKTA SEADRION

Dura

ODRŽAN ONLINE PARTNERSKI SASTANAK PROJEKA SEADRION

Dura

ODRŽAN SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SEADRION

Dura

Sastanak dionika projekta SEADRION

Dura_user

SEADRION PLUS

Dura_user

RADIONICA – „CULTURAL HERITAGE: PART OF THE PAST OR KEY TO OUR FUTURE“

Dura

DURA NA PARTNERSKOM SASTANKU PROJEKTA SEADRION

Dura

SEADRION – dani otvorenih vrata

Dura

RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA SEADRION

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X