Dura
Novosti

SEADRION – dani otvorenih vrata

SEADRION – dani otvorenih vrata
SEADRION - dani otvorenih vrata

U sklopu projekta SEADRION, održano predavanje na Sveučilištu Libertas 13. ožujka 2020. godine. Nakon predavanja studentima je pokazano samo postrojenje strojarnice u Kneževom dvoru. Taj event je i prvi „open days“ projekta.

Studenti su imali prilike vidjeti kako postrojenje za grijanje i hlađenje funkcionira, također upoznali su se sa samim projektom SEADRION i na primjeru ovoga projekta kako se inače vode i provode projekti sufinancirani od strane Europske unije.

U sklopu DURA-inog projekta „Seadrion“ sufinanciranom od strane Europskog programa za međunarodnu suradnju Interreg ADRION 2014-2020, izvršena je zamjena postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru. Novim postrojenjem opskrbljuje se zgrada Gradske uprave, Knežev dvor, Kino Sloboda i Kazalište Marina Držića.

Kroz projekt je ugrađeno šest dizalica topline koje kao medijator koriste obnovljive izvore energije, u ovom slučaju morsku vodu, odnosno hlade/griju navedeni kompleks zgrada uz pomoć morske vode.

Korištenje mora kao neiscrpnog toplinskog izvora osigurano je indirektnim načinom. Postojeće okno za zahvat morske vode smješteno je u Gradskoj luci dok se crpke za recirkulaciju morske vode nalaze u prostoru strojarnice.

Cijena radova bez PDV-a iznosila je 3.066.623,52 kuna, dok maksimalni iznos sredstava iz EU fondova korišten za nabavku opreme novog sustava iznosi 69.993,00 eura.

Pilot projekt zamjene sustava u Kneževom dvoru ima veliki značaj jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u kulturno-povijesnom središtu, odnosno UNESCO-vom zaštićenom području te će biti pokazni primjer za ADRION regiju.

Općenito o projektu SEADRION

Projekt SEADRION je potaknut strategijom grijanja i hlađenja Europske komisije koja je pokazala kako se emisije povezane s energijom za grijanje i hlađenje zgrada mogu znatno smanjiti visokoučinkovitim tehničkim rješenjima koja koriste obnovljive izvore energije. S obzirom na tu strategiju, glavni ciljevi projekta SEADRION su:

  • Uspostavljanje transnacionalne mreže dizalica topline koje koriste morsku vodu kao toplinski izvor,
  • potpora znanstvenoj i tehničkoj suradnji istraživačkih institucija i tvrtki kako bi se poboljšala inovacijska sposobnost tog područja,
  • promicanje i širenje upotrebe alternativne energije za grijanje i hlađenje na području Jadransko-jonske regije primjenom inovativnog sustava ‘dizalica topline na morsku vodu’.
Sustavi dizalica topline koje koriste morsku vodu smatraju se idealnim pristupom za grijanje i hlađenje zgrada u priobalju, zbog velike efikasnosti, niske emisije ugljika i korištenja obnovljivih izvora energije umjesto klasičnih izvora električne energije za grijanje i hlađenje.

Glavni partner je Sveučilište u Zagrebu – Fakultet strojarstva i brodogradnje uključuje još 6 drugih partnera:

  1. CORTEA consortium with limited liability
  2. GOLEA: Goriška Local Energy Agency
  3. Municipality of Izola
  4. CERTH: Centre for Research and Technology Hellas
  5. AKBN: National Agency of Natural Resources, Albania
  6. DURA: City of Dubrovnik Development Agency (www.dura.hr)

Ukupna vrijednost projekta iznosi 823,656.00 EUR, pri čemu Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 642,001.60 EUR, a kroz Instrument za pretpristupnu pomoć 58,106.00 EUR-a.

Projekt traje 24 mjeseca, a vrijednost bespovratnih sredstava za Razvojnu agenciju DURA-u iznosi 128.512,00 EUR.

Aktivnosti projekta možete pratiti putem facebook: https://www.facebook.com/SEADRION-295743781009951/ i twitter stranice https://twitter.com/SEADRION2018

This article has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the article is the sole responsibility of DURA and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or ADRION programme authorities.

Datum:
13.03.2020
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

ODRŽANA RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA SEADRION

Dura

DURA PREDSTAVILA PROJEKTNIM PARTNERIMA POSTROJENJE GRIJANJA I HLAĐENJA U KNEŽEVOM DVORU

Dura

SASTANAK RADNE SKUPINE PROJEKTA SEADRION

Dura

ODRŽAN SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SEADRION

Dura

RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA SEADRION

Dura

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA SEADRION

Dura_user

ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE PROJEKTA SEADRION

Dura2021

Sastanak dionika projekta SEADRION

Dura_user

RADIONICA – „CULTURAL HERITAGE: PART OF THE PAST OR KEY TO OUR FUTURE“

Dura

ODRŽAN ONLINE PARTNERSKI SASTANAK PROJEKA SEADRION

Dura

DURA NA PARTNERSKOM SASTANKU PROJEKTA SEADRION

Dura

ODRŽAN ONLINE PARTNERSKI SASTANAK (STEERING COMMITTEE) PROJEKTA SEADRION

Dura

KICK OFF SASTANAK PROJEKTA SEADRION

Dura

WEBINAR “SEADRION – Seawater heat pump operation experience”

Dura_user

DURA NA PARTNERSKOM SASTANKU PROJEKTA SEADRION

Dura

Pilot postrojenje projekta SEADRION je krenulo s radom

Dura

SEADRION PLUS

Dura_user

KRENULI RADOVI U SKLOPU PROJEKTA SEADRION U KNEŽEVOM DVORU

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X