Dura
Novosti

Pilot postrojenje projekta SEADRION je krenulo s radom

Pilot postrojenje projekta SEADRION je krenulo s radom
Pilot postrojenje projekta SEADRION je krenulo s radom

U sklopu DURA-inog projekta „Seadrion“ sufinanciranom od strane Europskog programa za međunarodnu suradnju Interreg ADRION 2014-2020, izvršena je zamjena postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru. Novim postrojenjem opskrbljuje se zgrada Gradske uprave, Knežev dvor, Kino Sloboda i Kazalište Marina Držića.

Kroz projekt je ugrađeno šest dizalica topline koje kao medijator koriste obnovljive izvore energije, u ovom slučaju morsku vodu, odnosno hlade/griju navedeni kompleks zgrada uz pomoć morske vode.

Korištenje mora kao neiscrpnog toplinskog izvora osigurano je indirektnim načinom. Postojeće okno za zahvat morske vode smješteno je u Gradskoj luci dok se crpke za recirkulaciju morske vode nalaze u prostoru strojarnice.

Cijena radova bez PDV-a iznosila je 3.066.623,52 kuna, dok maksimalni iznos sredstava iz EU fondova korišten za nabavku opreme novog sustava iznosi 69.993,00 eura.

Pilot projekt zamjene sustava u Kneževom dvoru ima veliki značaj jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u kulturno-povijesnom središtu, odnosno UNESCO-vom zaštićenom području te će biti pokazni primjer za ADRION regiju.

Slika 1. Pilot postrojenje u Kneževom dvor


Energetska analiza objekata u uključenim partnerskim regijama

Razvijena je zajednička metodologija od strane Grčkog partnera i korištena je za detaljnu energetsku analizu objekata u kojima će se instalirati pilot postrojenja dizalica topline. Na osnovi energetske analize, dizajna, veličine i snage identificirana su i pilot postrojenja koje će se instalirati, kao i  potencijalna ušteda energije i emisije CO2. U navedene aktivnosti su bili uključeni partneri koji će instalirati pilot postrojenja. Iz Hrvatske (UNIZAG i DURA) i Grčke (CERTH). Partneri su prikupljali i analizirali podatke i informacije o fizičkim i ekološkim značajkama odabrani javnih zgrada.

Lipanj 2018. Grad Dubrovnik je pripremio dokumentaciju za zamjenu postojećega sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dovru, koji odgovara potrebama projekta SEADRION.

Studeni 2018. Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. je krenula u postupak javne nabave.

Veljača 2019. Dura je odabrala izvođača radova TEHNO ELEKTRONIK d.o.o. i potpisala ugovor sa istim.

Ožujak 2019. Započeli su radovi na demontaži postojećega staroga sustava grijanja i hlađenja i priprema gradilišta i strojarnice za instalaciju novoga postrojenja.

Slika 2. Priprema gradilišta i dovoz dizalica topline

Slika 3. Dovoz opreme

Srpanj 2019. Završeni su svi radovi i pilot postrojenje je krenulo sa radom. Sastanak radne skupe projekta SEADRION održan je 22. srpnja 2019. u strojarnici Kneževoga Dvora. Predstavnici DURA-e, Grada Dubrovnika i radne skupine projekta obišli su postrojenje i upoznali se sa njegovom mogućnostima. Cilj je bio upoznati sudionike sa potencijalom korištenja obnovljivih izvora energije, i također da ovakva investicija bude temelj i primjer dobre prakse budućim investicijama sličnog ili istoga tipa kojima bi se zamijenili postojeći klima uređaji koji nagrđuju vizure Grada Dubrovnika.

Slika 4. Novo postrojenje za grijanje i hlađenje

Slika 5. Sastanak radne skupine

Općenito o projektu SEADRION

Projekt SEADRION je potaknut strategijom grijanja i hlađenja Europske komisije koja je pokazala kako se emisije povezane s energijom za grijanje i hlađenje zgrada mogu znatno smanjiti visokoučinkovitim tehničkim rješenjima koja koriste obnovljive izvore energije. S obzirom na tu strategiju, glavni ciljevi projekta SEADRION su:

  • Uspostavljanje transnacionalne mreže dizalica topline koje koriste morsku vodu kao toplinski izvor,
  • potpora znanstvenoj i tehničkoj suradnji istraživačkih institucija i tvrtki kako bi se poboljšala inovacijska sposobnost tog područja,
  • promicanje i širenje upotrebe alternativne energije za grijanje i hlađenje na području Jadransko-jonske regije primjenom inovativnog sustava ‘dizalica topline na morsku vodu’.

Sustavi dizalica topline koje koriste morsku vodu smatraju se idealnim pristupom za grijanje i hlađenje zgrada u priobalju, zbog velike efikasnosti, niske emisije ugljika i korištenja obnovljivih izvora energije umjesto klasičnih izvora električne energije za grijanje i hlađenje.

Glavni partner je Sveučilište u Zagrebu – Fakultet strojarstva i brodogradnje uključuje još 6 drugih partnera:

1.     CORTEA consortium with limited liability

2.     GOLEA: Goriška Local Energy Agency

3.     Municipality of Izola

4.     CERTH: Centre for Research and Technology Hellas

5.     AKBN: National Agency of Natural Resources, Albania

6.     DURA: City of Dubrovnik Development Agency (www.dura.hr)

Ukupna vrijednost projekta iznosi 823,656.00 EUR, pri čemu Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 642,001.60 EUR, a kroz Instrument za pretpristupnu pomoć 58,106.00 EUR-a.

Datum:
10.08.2020
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

DURA NA PARTNERSKOM SASTANKU PROJEKTA SEADRION

Dura

SASTANAK RADNE SKUPINE PROJEKTA SEADRION

Dura

ODRŽAN ONLINE PARTNERSKI SASTANAK (STEERING COMMITTEE) PROJEKTA SEADRION

Dura

WEBINAR “SEADRION – Seawater heat pump operation experience”

Dura_user

Sastanak dionika projekta SEADRION

Dura_user

KICK OFF SASTANAK PROJEKTA SEADRION

Dura

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA SEADRION

Dura_user

RADIONICA – „CULTURAL HERITAGE: PART OF THE PAST OR KEY TO OUR FUTURE“

Dura

ODRŽAN ONLINE PARTNERSKI SASTANAK PROJEKA SEADRION

Dura

SEADRION PLUS

Dura_user

ODRŽANA RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA SEADRION

Dura

DURA PREDSTAVILA PROJEKTNIM PARTNERIMA POSTROJENJE GRIJANJA I HLAĐENJA U KNEŽEVOM DVORU

Dura

ODRŽAN SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SEADRION

Dura

ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE PROJEKTA SEADRION

Dura2021

RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA SEADRION

Dura

DURA NA PARTNERSKOM SASTANKU PROJEKTA SEADRION

Dura

SEADRION – dani otvorenih vrata

Dura

KRENULI RADOVI U SKLOPU PROJEKTA SEADRION U KNEŽEVOM DVORU

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X