Dura
Novosti

Pilot postrojenje projekta SEADRION je krenulo s radom

Pilot postrojenje projekta SEADRION je krenulo s radom
Pilot postrojenje projekta SEADRION je krenulo s radom

U sklopu DURA-inog projekta „Seadrion“ sufinanciranom od strane Europskog programa za međunarodnu suradnju Interreg ADRION 2014-2020, izvršena je zamjena postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru. Novim postrojenjem opskrbljuje se zgrada Gradske uprave, Knežev dvor, Kino Sloboda i Kazalište Marina Držića.

Kroz projekt je ugrađeno šest dizalica topline koje kao medijator koriste obnovljive izvore energije, u ovom slučaju morsku vodu, odnosno hlade/griju navedeni kompleks zgrada uz pomoć morske vode.

Korištenje mora kao neiscrpnog toplinskog izvora osigurano je indirektnim načinom. Postojeće okno za zahvat morske vode smješteno je u Gradskoj luci dok se crpke za recirkulaciju morske vode nalaze u prostoru strojarnice.

Cijena radova bez PDV-a iznosila je 3.066.623,52 kuna, dok maksimalni iznos sredstava iz EU fondova korišten za nabavku opreme novog sustava iznosi 69.993,00 eura.

Pilot projekt zamjene sustava u Kneževom dvoru ima veliki značaj jer je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije u kulturno-povijesnom središtu, odnosno UNESCO-vom zaštićenom području te će biti pokazni primjer za ADRION regiju.

Slika 1. Pilot postrojenje u Kneževom dvor


Energetska analiza objekata u uključenim partnerskim regijama

Razvijena je zajednička metodologija od strane Grčkog partnera i korištena je za detaljnu energetsku analizu objekata u kojima će se instalirati pilot postrojenja dizalica topline. Na osnovi energetske analize, dizajna, veličine i snage identificirana su i pilot postrojenja koje će se instalirati, kao i  potencijalna ušteda energije i emisije CO2. U navedene aktivnosti su bili uključeni partneri koji će instalirati pilot postrojenja. Iz Hrvatske (UNIZAG i DURA) i Grčke (CERTH). Partneri su prikupljali i analizirali podatke i informacije o fizičkim i ekološkim značajkama odabrani javnih zgrada.

Lipanj 2018. Grad Dubrovnik je pripremio dokumentaciju za zamjenu postojećega sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dovru, koji odgovara potrebama projekta SEADRION.

Studeni 2018. Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. je krenula u postupak javne nabave.

Veljača 2019. Dura je odabrala izvođača radova TEHNO ELEKTRONIK d.o.o. i potpisala ugovor sa istim.

Ožujak 2019. Započeli su radovi na demontaži postojećega staroga sustava grijanja i hlađenja i priprema gradilišta i strojarnice za instalaciju novoga postrojenja.

Slika 2. Priprema gradilišta i dovoz dizalica topline

Slika 3. Dovoz opreme

Srpanj 2019. Završeni su svi radovi i pilot postrojenje je krenulo sa radom. Sastanak radne skupe projekta SEADRION održan je 22. srpnja 2019. u strojarnici Kneževoga Dvora. Predstavnici DURA-e, Grada Dubrovnika i radne skupine projekta obišli su postrojenje i upoznali se sa njegovom mogućnostima. Cilj je bio upoznati sudionike sa potencijalom korištenja obnovljivih izvora energije, i također da ovakva investicija bude temelj i primjer dobre prakse budućim investicijama sličnog ili istoga tipa kojima bi se zamijenili postojeći klima uređaji koji nagrđuju vizure Grada Dubrovnika.

Slika 4. Novo postrojenje za grijanje i hlađenje

Slika 5. Sastanak radne skupine

Općenito o projektu SEADRION

Projekt SEADRION je potaknut strategijom grijanja i hlađenja Europske komisije koja je pokazala kako se emisije povezane s energijom za grijanje i hlađenje zgrada mogu znatno smanjiti visokoučinkovitim tehničkim rješenjima koja koriste obnovljive izvore energije. S obzirom na tu strategiju, glavni ciljevi projekta SEADRION su:

  • Uspostavljanje transnacionalne mreže dizalica topline koje koriste morsku vodu kao toplinski izvor,
  • potpora znanstvenoj i tehničkoj suradnji istraživačkih institucija i tvrtki kako bi se poboljšala inovacijska sposobnost tog područja,
  • promicanje i širenje upotrebe alternativne energije za grijanje i hlađenje na području Jadransko-jonske regije primjenom inovativnog sustava ‘dizalica topline na morsku vodu’.

Sustavi dizalica topline koje koriste morsku vodu smatraju se idealnim pristupom za grijanje i hlađenje zgrada u priobalju, zbog velike efikasnosti, niske emisije ugljika i korištenja obnovljivih izvora energije umjesto klasičnih izvora električne energije za grijanje i hlađenje.

Glavni partner je Sveučilište u Zagrebu – Fakultet strojarstva i brodogradnje uključuje još 6 drugih partnera:

1.     CORTEA consortium with limited liability

2.     GOLEA: Goriška Local Energy Agency

3.     Municipality of Izola

4.     CERTH: Centre for Research and Technology Hellas

5.     AKBN: National Agency of Natural Resources, Albania

6.     DURA: City of Dubrovnik Development Agency (www.dura.hr)

Ukupna vrijednost projekta iznosi 823,656.00 EUR, pri čemu Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj sufinancira 642,001.60 EUR, a kroz Instrument za pretpristupnu pomoć 58,106.00 EUR-a.

Datum:
10.08.2020
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

SEADRION – dani otvorenih vrata

Dura

ODRŽAN SASTANAK RADNE GRUPE PROJEKTA SEADRION

Dura2021

KRENULI RADOVI U SKLOPU PROJEKTA SEADRION U KNEŽEVOM DVORU

Dura

ODRŽAN ONLINE PARTNERSKI SASTANAK (STEERING COMMITTEE) PROJEKTA SEADRION

Dura

ODRŽAN ONLINE PARTNERSKI SASTANAK PROJEKA SEADRION

Dura

DURA NA PARTNERSKOM SASTANKU PROJEKTA SEADRION

Dura

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA SEADRION

Dura_user

ODRŽANA RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA SEADRION

Dura

SASTANAK RADNE SKUPINE PROJEKTA SEADRION

Dura

DURA PREDSTAVILA PROJEKTNIM PARTNERIMA POSTROJENJE GRIJANJA I HLAĐENJA U KNEŽEVOM DVORU

Dura

KICK OFF SASTANAK PROJEKTA SEADRION

Dura

ODRŽAN SASTANAK DIONIKA PROJEKTA SEADRION

Dura

RADIONICA U SKLOPU PROJEKTA SEADRION

Dura

RADIONICA – „CULTURAL HERITAGE: PART OF THE PAST OR KEY TO OUR FUTURE“

Dura

DURA NA PARTNERSKOM SASTANKU PROJEKTA SEADRION

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X