Dura
Novosti

Centar za mlade otvorio je vrata svog novog prostora!

Centar za mlade otvorio je vrata svog novog prostora!

Na Međunarodni dan mladih, 12. Kolovoza, Centar za mlade Dubrovnik službeno je otvorio svoja vrata svim mladima koje zanimaju brojni programi: od programiranja robota , STEM radionica, bioloških istraživanja, filmske produkcije, RC modela, savjetovanja o karijerama i održivom razvoju, mogućnosti volontiranja te do psihološkog savjetovanja.

Centar za mlade Dubrovnik trenutno se sastoji od nekoliko  udruga koje tamo borave, rade i organiziraju aktivnosti: Univerzalni istraživački institut UR, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Udruga za mlade Maro i Baro, Savjetovalište za mlade, Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai i Volonterski centar, Udruga za promicanje medijske kulture Luža, Foto-klub Marin Getaldić, Centar za karijere mladih Dubrovnik, Udruga za kreativno održivi razvoj i konkurentnost KORAK i Udruga RC modela Dubrovnik.

Svečano otvorenje vodio je Nikša Sentić iz Udruge za mlade Maro i Baro. Ivana Grkeš iz Centra za karijere mladih Dubrovnik održala je prezentaciju o misiji, viziji i ciljevima Centra za mlade. Posebno je naglasila važnost javno-civilnog partnerstva u ovakvim projektima koji su, nakon duge potrage za odgovarajućim prostorima, kroz suradnju s Gradom Dubrovnikom, rezultirali time da mladi Dubrovnika i udruge koje se njima bave imaju dom od 500 metara kvadratnih. Takav prostor sada je dovoljan za STEAM laboratorije, aktivnosti, seminare, formalno i neformalno obrazovanje, savjetovanje i te provođenje slobodnog vremena. U definiranju strateškog okvira i finaliziranju konačnog organizacijskog oblika Centra, Ivana je nadodala, velika pomoć dobivena je iz projekta „Active NGOs“, osobito u obliku radionice strateškog planiranja koja je organizirana kao jedna od aktivnosti lokalne URBACT grupe, stoga je zahvalila URBACT programu što je to omogućio.

Dogradonačelnica Jelka Tepšić također je održala kratki govor u kojem je naglasila važnost partnerstva između Grada Dubrovnika, mladih i udruga nadodajući da su mladi upravo ti koji mogu dati dodatni zamah održivom razvoju grada i zajednice. „Mladi ljudi u ovom Centru mogu izraziti svoju kreativnost te dobiti novo znanje i vještine koje će im pomoći da postanu aktivni građani koji doprinose svojoj zajednici“, rekla je gradonačelnica i dodala da je raznolikost udruga i njihovih programa koje se nalaze u Centru veoma istaknuta, a što se reflektira u programu koji je slijedio nakon svečanog otvorenja.

Od samog početka, Centar za mlade imao je veliku podršku od Odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, njegovog pročelnika Dživa Brčića, višeg savjetnika Marka Grgurevića te zamjenika pročelnika Miha Katičića. Katičić je istaknuo da je grad uložio oko milijun i pol kuna u nove prostore te da je Centar za mlade temelj javno-civilnog partnerstva i zalog za bolju budućnost. Nakon govora, zahvalnice su dane onima koji su pomogli Centru za mlade dobiti prostore od Luke Dubrovnik, koji su dizajnirali zajedničke i uredske prostore, vizualni identitet, donirali sredstva ili materijale za renovaciju i opremanje prostora, te predstavnicima Grada Dubrovnika koji su pomogli u ovom projektu organizacijom i zagovaranjem.

Nakon otvaranja, Centar za mlade i njegove udruge organizirali su „Dan otvorenih vrata“ tijekom kojeg je mnoštvo mladih moglo doznati više o njihovom radu, projektima, aktivnostima, volonterskim prilikama te sudjelovati u nekoliko radionica. Konačno, ovo svečano otvorenje može se smatrati velikim finalnom dugotrajnog i mukotrpnog rada organiziranja, planiranja, renoviranja te stvaranja ovog veoma potrebnog prostora za mlade Dubrovnika, a koji se temelji na uspješnom primjeru civilno-javnog partnerstva te osobito, jako aktivnih udruga!

Nikša Sentić and Mirna Jokić (Udruga za mlade Maro i Baro)

Petra Marčinko (ULG koordinator)

Centar za mlade otvorio je vrata svog novog prostora!
Datum:
19.08.2020
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

Dubrovački tim „Active NGOs“ projekta na URBACT Infodanu „Kako usvojiti dobre prakse“

Dura

„Active NGOs“ projekt: organizirana dvodnevna radionica strateškog planiranja za organizacije Centra za mlade Dubrovnik

Dura

ACTIVE NGO´s sastanak

Dura

“KAKO USVOJITI DOBRE URBANE PRAKSE?”

Dura

Prvi koraci i projekti suradnje se događaju: izložba „Quarantine“ u Lazaretima

Dura

ZAVRŠNO LOKALNO DOGAĐANJE URBACT PROJEKTA “ACTIVE NGOS” – OKRUGLI STOL „CIVILNO DRUŠTVO I GRAD: (JUČER), DANAS, SUTRA)

Dura_user

DURA DOMAĆIN TRANSNACIONALNOG SASTANKA PROJEKTA ACTive NGO’s

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X