Dura
Novosti

ZAVRŠNO LOKALNO DOGAĐANJE URBACT PROJEKTA “ACTIVE NGOS” – OKRUGLI STOL „CIVILNO DRUŠTVO I GRAD: (JUČER), DANAS, SUTRA)

Dubrovačka razvojna agencija, Centar za mlade Dubrovnik i Platforma za Lazarete organizirali su okrugli stol u sklopu projekta „Active NGOs“ ovaj petak, 14.5.2021. u prostorijama Art radionice Lazareti. Projekt je financiran iz Europskog regionalnog razvojnog  fonda u okviru URBACT III operativnog programa. Od 2019. godine kroz transnacionalne razmjene, seminare, radionice i sastanke, dubrovačka URBACT lokalna grupa koja se sastojala od predstavnika Grada Dubrovnika te dva klastera organizacija okupljenih u Centar za mlade Dubrovnik te Platformu za Lazarete učio je i surađivao s predstavnicima šest europskih gradova: Rigom (Latvija), Espoom (Finska), Brightonom (Velika Britanija), Sirakuza (Italija) i Santa Pola (Španjolska) uz pomoć URBACT stručnjaka dr.sc. Leventea Polyaka. Cilj projekta bio je osnaživanje civilnog društva te njihove komunikacije i suradnje s gradskom administracijom, a osobito u pogledu javno-civilnog partnerstva i sudioničkog upravljanja.

Okrugli stol vodila je moderatorica dr.sc. Ana Žuvela, stručnjakinja u polju kulturne politike i sudioničkog upravljanja u kulturi, dok su gosti bili predstavnici glavnih aktera procesa nastajanja centara baziranih na javno-civilnom partnerstvu u Dubrovniku: Srdjana Cvijetić (Art radionica Lazareti / Platforma za Lazarete), Marko Grgurević (Upravni odjel za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo / Grad Dubrovnik), Marija Skočko (Upravni odjel za kulturu i baštinu / Grad Dubrovnik) te Gjino Šutić (UR Institute / Centar za mlade).

Kroz sat i pol ugodne rasprave, akteri su uz pomoć moderatorice raspravljali o partnerskim i suradničkim odnosima između organizacija civilnog društva i lokalne uprave u kontekstu dijeljenja ovlasti u javnim prostorima i javnoj infrastrukturi koja za rezultat ima naodgrađivanje društvenih sadržaja i aktivnosti te mjesta za društvenost u Gradu Dubrovniku, uzimajući osobito u obzir primjere Centra za mlade Dubrovnika te Platforme za Lazarete. Gosti su ukratko objasnili proces nastajanja njihovih centara te njihovih upravljačkih odnosa, raspravljali o iskustvu suradnje gradske administracije s civilnim društvom, agilnosti i otpornosti koje su udruge tijekom COVID-19 krize pokazale u svom radu, nužnosti omogućavanja uvjeta za daljnju profesionalizaciju rada udruga te konačno, mogućnostima da iskazana suradnja kroz razvoj ovih centara, a koja je potencirana COVID-19 krizomm postane „novo normalno“ u razvoju civilnog društva Grada Dubrovnika, kroz daljnji razvoj zakonodavnog i strateškog okvira na lokalnoj razini.

Gosti su se na kraju složili da je sljedeći korak u razvoju ove ideje intenzivnija programska suradnja , stvaranje novih sadržaja te definiranje novih načina odnosa i funkcioniranja, a sve to kroz suradnju putem susreta i razgovora poput ovoga. COVID-19 kriza je, zaključuju, donijela i priliku da svi akteri mogu sjesti i razgovarati na opuštenoj razini, bez razgovora iz pozicija moći i nemoći. Ti razgovori bi dalje trebali krenuti uz analizu problema i potreba svih aktera, odnosno organizacija civilnog društva, Grada i lokalne zajednice, a uz imperativ otvorenog dijaloga. Glavni zaključci s ovog stola, bit će uskoro sažeti te zatim objavljeni kao preporuke za daljnji razvoj lokalnih politika.

 

Više o projektu:

https://urbact.eu/active-ngos

Active NGO’s

Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

DURA DOMAĆIN TRANSNACIONALNOG SASTANKA PROJEKTA ACTive NGO’s

Dura

“KAKO USVOJITI DOBRE URBANE PRAKSE?”

Dura

„Active NGOs“ projekt: organizirana dvodnevna radionica strateškog planiranja za organizacije Centra za mlade Dubrovnik

Dura

Prvi koraci i projekti suradnje se događaju: izložba „Quarantine“ u Lazaretima

Dura

Centar za mlade otvorio je vrata svog novog prostora!

Dura

Dubrovački tim „Active NGOs“ projekta na URBACT Infodanu „Kako usvojiti dobre prakse“

Dura

ACTIVE NGO´s sastanak

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X