Dura
Novosti

APPRODI – PILOT PROJEKT POVIJESNO I GEO-ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE LUKOBRANA KAŠE

APPRODI – PILOT PROJEKT POVIJESNO I GEO-ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE LUKOBRANA KAŠE

U prostorima Pomorskog muzeja održano je predstavljanje pilot projekta i press tura u okviru projekta APPRODI dana 27. kolovoza 2020.g, koji provodi DURA, a usmjeren je na povijesno i geo-arheloško istraživanje srednjovjekovnog lukobrana Kaše u kontekstu dubrovačkog Porta.

Mia Hrnić iz Dure prisutne je upoznala s općim ciljevima i partnerima projekta, a pomorska arheologinja i voditeljica projekta Irena Radić Rossi kroz predavanje i prezentaciju je iznijela rezultate istraživanja.

„U okviru arheološkog istraživanja lukobrana Kaše otkrili smo jedan dio lukobrana za koji se nije znalo da postoji, napravili smo sondu duž unutrašnje stranice lukobrana i potvrdili da treba napraviti temeljito arheološko istraživanje prije bilo kakvih građevinskih zahvata.

Zahvaljujući studiji slučaja koju smo napravili u sklopu projekta Approdi znamo da je arheološko istraživanje Kaša potrebno napraviti jer ono nikad do sad nije napravljeno, ni sa dijelom koji se vidi, a pogotovo s onim koji se ne vidi“ istaknula je Irena Radić Rossi.

Po završetku istraživanja planira se izrada detaljne geo-arheološke karte dubrovačkog Porta te kartografski prikaz ostalih zanimljivih lučkih prostora na dubrovačkoj obali i otocima te umrežavanje s ostalim lučkim gradovima na Jadranskom i Jonskom moru.

Istraživanje lukobrana Kaše provodi Institut za pomorsku baštinu ARS NAUTICA, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Hrvatskim geološkim institutom i tvrtkama GeoMar d.o.o. i FOKA d.o.o. Pregled podmorja rezultirao je zanimljivim otkrićem ranije strukture. Voditeljica istraživanja je doc. dr. sc. Irena Radić Rossi, a istraživačku ekipu činili su Vedran Dorušić, Matej Martinčak, Kristijan Rukavina, Davor Matešić, Anamarija Belošić, Franka Trcera te inozemni stručnjaci Kotaro Yamafune zadužen za fotogrametrijsko dokumentiranje i Mauro Bondioli koji je provodio arhivska istraživanja.

Izrada GIS karte povijesno zanimljivih istočno jadranskih luka, koja je također jedna od aktivnosti projekta, provodi se u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i ostalim projektnim partnerima.

Lukobran Kaše izgrađen je u vrijeme renesanse, krajem 15. stoljeća, prema nacrtima koje je izradio inženjer Paskoje Miličević Mihov, veliki stručnjak svoga doba. Na osnovi imena i dosadašnjih spoznaja pretpostavlja se da je lukobran izgrađen pomoću drvenih sanduka koji su se ispunjavali odgovarajućom smjesom građevinskog materijala. Sudeći prema povijesnim izvorima, prilikom rekonstrukcije dijela lukobrana polovicom 16. stoljeća, umjesto sanduka potopljena su dva stara broda. Danas je lukobran u lošem stanju, a Društvo prijatelja dubrovačke starine pokrenulo je postupak njegove rekonstrukcije.

APPRODI - PILOT PROJEKT POVIJESNO I GEO-ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE LUKOBRANA KAŠE
Datum:
27.08.2020
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

EU PROJEKT APPRODI – POZIV NA DOSTAVU PONUDA

Dura

PREDSTAVLJEN PILOT PROJEKT “OBNOVA KAŠA” U SKLOPU PROJEKTA APPRODI

Dura

ODRŽAN 4. PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA APPRODI

Dura

ODRŽAN 3. PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA APPRODI

Dura

Poziv na Finalnu konferenciju projekta APPRODI PLUS

Dura_user

DURA ZAPOČINJE S GEO-ARHEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJEM LUKOBRANA KAŠE

Dura

APPRODI – From Ancient maritime Routes to eco-touristic destination

Dura

Održana završna konferencija projekta APPRODI PLUS

Dura_user

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X