Dura
Novosti

ODRŽAN 3. PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA APPRODI

ODRŽAN 3. PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA APPRODI
ODRŽAN 3. PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA APPRODI

Treći partnerski sastanak projekta Approdi održao se 27. i 28. veljače 2019. godine u Dubrovniku, a obuhvatio je i radionicu srednjoročne evaluacije projekta.

DURA je kao domaćin ugostila neke od partnera na projektu – Università degli Studi di Teramo (Italija, vodeći partner na projektu); Università Ca’ Foscari, Venecija, IT; Ionian University Research Committee, Corfu, GR; City of Corfu, GR; Sveučilište u Zadru, HR. Na sastanku su sudjelovali djelatnici DURA-e Melina Mohorić i Ivan Saltarić.

Preostali partneri na projektu su: Comune di Ortona, IT; Bashkia Durres, AL; Ministria e Kulturës – Drejtoria Rajonale e Kulturës Kombëtare Durrës, AL.

Partneri su tijekom sastanka prezentirali dosadašnji napredak projekta, te dogovorili aktivnosti koje će uskoro uslijediti.

Pilot projekt koji u okviru projekta APPRODI provodi DURA usmjeren je na povijesno i geo-arheloško istraživanje srednjovjekovnog lukobrana Kaše u kontekstu dubrovačkog Porta. Riječ je o zanimljivom kulturno-povijesnom dobru koje vapi za rekonstrukcijom, a prije toga potrebno ga je detaljno interdisciplinarno proučiti. Iako na temu lukobrana postoji nekoliko radova, a često se spominje u literaturi, na njemu nikada nisu provedena podvodna arheološka istraživanja, a i povijesno istraživanje nije do sada uzelo u obzir sve postojeće dokumente.

Osim toga, suvremene geološke i geofizičke metode omogućuju nam da detaljnije proučimo kontekst cjelokupne stare gradske luke te pokušamo detaljnije rekonstruirati njezin povijesni razvoj. Na taj način stvara se bogati sadržaj, zanimljiv svakom posjetitelju, koji se putem virtualne i proširene stvarnosti može atraktivno prezentirati bez ugrožavanja baštine.

Dosadašnje istraživanje obuhvatilo je proučavanje opsežne arhivske građe, podvodno arheološko istraživanje te geofizičko istraživanje uz pomoć višesnopnog sonara i geološko-strukturnog dubinomjera. Preostalo geološko istraživanje je u tijeku.

U svrhu prezentacije projekta, te geoarheološkog i povijesnog istraživanja lukobrana Kaše, DURA je u studenom 2018. godine organizirala i lokalnu fokus grupu sa zainteresiranim i relevantnim dionicima, radi prikupljanja povratnih informacija o interesu tržišta turističke ponude za inovativnu ponudu eko-turističkog proizvoda ove vrste.

Projekt APPRODI okuplja partnere s jadranskog i jonskog prostora (ADRION), obilježenog mnogim lukama iz raznih vremenskih razdoblja, na koje se često gleda kao na marginalan gradski sadržaj, neatraktivan za turističku prezentaciju. S obzirom na njihovu veliku kulturno-povijesnu vrijednost, projekt APPRODI promiče menadžment lučkih lokacija kao ekoturističkih destinacija, potičući uključivanje lokalne zajednice u razvoj atraktivnih turističkih sadržaja.

Pet pilot projekata u kojima će se primijeniti metodologija interdisciplinarnih povijesnih i geo-arheoloških istraživanja, među kojima je i istraživanje lukobrana Kaše u dubrovačkom Portu, ukazat će na potencijal luka kao ekoturističkih destinacija. U tome smislu na nekim se lokacijama predviđa prikupljanje novih podataka pomoću kojih će se obogatiti dosadašnje spoznaje i ponuditi novi sadržaji za muzejske ustanove i javne gradske prostore, dok se na drugima testiraju mogućnosti uspostave arheoloških parkova bez dodatne infrastrukture i negativnog utjecaja na kulturno-povijesnu baštinu.

Projekt ima za cilj osmisliti strateški plan promidžbe i vrednovanja luka kao ekoturističkih odredišta na transnacionalnoj razini te uspostaviti mrežu lučkih gradova drevnog ADRIONA, kako među projektnim partnerima tako i među ostalim značajnim lučkim naseljima.

Datum:
06.03.2019
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

APPRODI – From Ancient maritime Routes to eco-touristic destination

Dura

Održana završna konferencija projekta APPRODI PLUS

Dura_user

DURA ZAPOČINJE S GEO-ARHEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJEM LUKOBRANA KAŠE

Dura

EU PROJEKT APPRODI – POZIV NA DOSTAVU PONUDA

Dura

PREDSTAVLJEN PILOT PROJEKT “OBNOVA KAŠA” U SKLOPU PROJEKTA APPRODI

Dura

APPRODI – PILOT PROJEKT POVIJESNO I GEO-ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE LUKOBRANA KAŠE

Dura

Poziv na Finalnu konferenciju projekta APPRODI PLUS

Dura_user

ODRŽAN 4. PARTNERSKI SASTANAK PROJEKTA APPRODI

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X