Dura
Novosti

„LOKALNA KONFERENCIJA I OSNIVAČKI HUB PLAVE ENERGIJE COASTENERGY DURA DUBROVNIK“

„LOKALNA KONFERENCIJA I OSNIVAČKI HUB PLAVE ENERGIJE COASTENERGY DURA DUBROVNIK“
„LOKALNA KONFERENCIJA I OSNIVAČKI HUB PLAVE ENERGIJE COASTENERGY DURA DUBROVNIK“

„Coastenergy – Plava energija u lukama i gradskim obalnim područjima“ je projekt međugranične suradnje Italije i Hrvatske u području upotrebe energije mora u priobalnim područjima i lukama. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.553 519,50 EUR.

 

U sklopu projekta je, 5. listopada 2020., u Hotelu Adria održana prva Lokalna konferencije i Osnivački Hub plave energije Coastenergy DURA Dubrovnik“, a pod nazivom „Izazovi i prilike za učinkovito gospodarenje plavom energijom u Dubrovniku uz primjere iz prakse“. Iz DURAe su sudjelovali djelatnici Maris Arbanasin i Mato Mojaš.

 

Lokalna konferencija je ujedno bila i prvo okupljanje lokalnih dionika zainteresiranih za sudjelovanje u lokalnom Hub-u plave energije DURA Dubrovnik. Predstavljeni su ciljevi i projekta Coastenergy, kao i očekivani rezultati te primjeri dobre prakse Grada Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije.

Zaključno na konferenciji, a u suradnji sa stručnjacima, identificirale su se prilike za svakog od dionika za korištenje obnovljivih izvora energije za uštedu i održivi razvoj uz naglasak kako je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ključno za smanjivanje globalnih emisija stakleničkih plinova.

„Coastenergy“ nastoji kroz cijeli projekt identificirati potencijalne prednosti i nedostatke/ barijere pri iskorištavanju energije mora u lukama i priobalnim područjima, uključivanjem lokalnih, ali i međunarodnih dionika s obje obale Jadranskog mora.

Po završetku lokalne konferencije, održana je 1. sastanak dionika lokalnog Hub-a plave energije Grada Dubrovnika.

Na radionici je ključno bilo identificirati pilot projekt za koji će se izraditi „Studija izvodljivosti“   za projekt plave energije kao smjernica za izradu potencijalnih pilot studija svih dionika Huba.

Glavni partner na projektu je Istarska Regionalna Energetska Agencija- IRENA, dok su ostali partneri:

Dubrovačka razvojna agencija –  DURA, Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, vode i okoliša – SDEWES, University of Camerino (IT), Universty of Udine (IT), Community of Mediterranean Universities (IT), Chamber of Commerce Industry Agriculture and Craft Chieti Pescara (IT) i  Grad Ploče.

Datum:
07.10.2020
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

POZIV ZA DOSTAVU PONUDA_PROJEKT COASTENERGY

Dura_user

Održan drugi partnerski sastanak u sklopu projekta COASTENERGY

Dura

COASTENERGY- Blue Energy in Ports and Coastal Urban Areas

Dura

U LABINU ODRŽAN KICK OFF SASTANAK PROJEKTA COASTENERGY

Dura

PREDSTAVLJANJE PILOT POSTROJENJA SEADRION-A NA LOKALNOM HUB-U PROJEKTA CAOSTENERGY

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X