Dura
Novosti

Završeni „Dani kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik“

Završeni „Dani kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik“
Završeni „Dani kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik“
„Dani kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik 2014 ” održani su od 03. do 05.studenog 2014. godine koje je organizirala DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Ministarstvom kulture i pojedincima i udrugama iz kulturnog i kreativnog sektora.

Tijekom trodnevne manifestacije održane su izložbe, predavanja i radionice na kojima su sudjelovali eminentni stručnjaci kao i mnogobrojni gosti.

Prvi dan manifestacije započeo je otvaranjem dvije izložbe „Mala škola arhitekture” u Luži i izložba akvarela „U svjetlu vedrine” nedavno preminule dubrovačke slikarice Marusje Brautović u Galeriji Flora. Također u sklopu DKKI-ja mogla se vidjeti i izložba fotografija Storm chasers-a u predvorju dvorane Visia.

Službenim otvaranjem, na kojem su govorili akademik Nenad Vekarić, zamjenik gradonačelnika i Andrea Novaković, direktorica DURA-e započeo je drugi dan manifestacije.

U prvom dijelu programa predavanja su održali Selma Prodanović, poduzetnica i osnivačica BrainsClub.org, Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti KKI-a, a nakon toga Ana Perišić Mijić iz Deska Kreativne Europe (Ministarstvo kulture) predstavila je program” EU Kreativna Europa – potprogram Kultura” te je Danijela Šavrljuga Todorović predstavila Zakladu Kultura nova.

Predavanje na temu „Identitet grada”, koji je ujedno i bio glavnim motiv DKKI-a, održao je Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti, izvanredni profesor na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Panel diskusiju na temu identiteta grada vodio je Damir Bralić, grafički dizajner, a panelisti su bili Maro Kocković, Pero Mrnarević i Nina Obuljen.

U drugom dijelu programa predstavljeni su izdavači: Matica Hrvatska ogranak Dubrovnik, HAZU-Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku, Društvo dubrovačkih pisaca i Udruga Kartolina te je održana predstava Studentskog teatra Lero „Mjesečina za Lady macBeth”.Drugi dan događanja završio je after party-em u ARL Lazareti.

Zadnji dan manifestacije započeo je predavanjem Marka Dabrovića iz 3LHD arhitektonskog studija te predstavljanjem „Artomata” Gaelle Alexandre Gottwald, umjetnice i kreativne savjetnice. Ira Payer, dizajnerica predstavila je „Croatian Design Superstore”, a prodajni eksponati poznatih hrvatskih dizajnera bili su dostupni svim posjetiteljima tijekom održavanja DKKI-a.

Radionica na temu „Suvremeni dubrovački suvenir-skice za projektni zadatak” održana je s ciljem da se kreativci potaknu o promišljanju dubrovačkog suvenira koji kao kvalitetan proizvod nedostaje gradu Dubrovniku.Predavanje Mladena Vukmira, pravnika i medijatora pri Međunarodnom institutu za sprječavanje i rješavanje sporova, na temu „Uloga nematerijalne imovine u suvremenom gospodarstvu zasnovanom na kreativnosti” izazvalo je veliku pažnju svih kreativca i umjetnika obzirom na nejasnoće koji su to sustavi zaštite intelektualnog vlasništva koji osiguravaju nositeljima prava zakonsku zaštitu njihovih prava i interesa u odnosu na korištenje predmeta zaštite.

U nastavku manifestacije u galeriji Otok je otvorena izložba pod nazivom „Domaći rad umjesto izložbe”,a završnica večeri kulminirala je događajem “Art of your mind” powered by PechaKucha koji se po prvi put održao u Dubrovniku. Veliki interes publike i da se tražila stolica više govori o događanju koji je zainteresirao dubrovačku javnost i privukao publiku različitih profila. Art of Your Mind powered by PECHAKUCHA je prezentacija kreativaca u vremenski limitiranim i neformalnim prezentacijama kroz koje različiti kreativci u jednoj večeri svojim pričama inspiriraju publiku. Ovom prilikom predstavili su se : Zjena Glamočanin, kostimografkinja i dizajnerica; Marko Ercegović, fotograf; Jasna Held, pripovjedačica bajki; Đino Šutić, voditelj UR Instituta, inovator, multidisciplinarni znanstvenik i postmoderni intermedijski umjetnik; Lucija Pandžić Perojević, umjetnica; Marko Padovan, arhitekt; Borko Vukosav, fotograf; Marijan Žitnik, Typing – aplikacije„ListenApp” i SoundScriber” i Žarko Dragojević, komunikolog, PR i novinar.

Manifestacija je završena koncertom u ARL Lazareti na kojem su nastupali poznati dubrovački bendovi: Feredon, Embassy 516 i Didak Lazzarin.

Cijelu manifestaciju pratili su i filmski dokumentirali učenici Gimnazije Dubrovnik, odnosno Udruga Luža koja je osnovana s ciljem promicanja medijske kulture.

Većina umjetnika i kreativaca koji su sudjelovali na DKKI-a također su sudjelovali i na radionicama i radnim sastancima prilikom razrade programa kandidature Grada za „Europsku prijestolnicu kulture” .

Koordinatorica projekta bila je Svjetlana Šimunović, djelatnica DURA-e, a kreativci koji su pomogli u realizaciji projekta su Davor Bušnja, Made Milićević, Nora Mojaš, Marita Bonačić i Aljoša Lečić.

Veliki interes i pozitivne reakcije javnosti i institucija pokazalo je da je održavanje ovakvih događanja može doprinijeti djelovanju i prezentaciji rada kulturnih i kreativnih industrija i urbanom razvoju Grada.

Nakon uspješno organiziranih Dana kreativnih/kulturnih industrija 2014., DURA u suradnji sa svojim partnerima odmah započinje s radom i planiranjem DKKI 2015. te će time svakako postati jedinstvena manifestacija takvog karaktera na području Grada Dubrovnika i potaknuti kreativne pojedince da razvijaju nove ideje i poruke kojim će djelovati na društveno umrežavanje i razmjenu iskustva te time doprinijeti razvoju poduzetništva kreativnih industrija.

Datum:
07.11.2014
Print Friendly, PDF & Email

Vezani članci

DKKI 2016

Dura

7. Dani kreativnih i kulturnih industrija: BOGAT PROGRAM DRUGOG DANA

Dura

BOGAT PROGRAM 5. DANA KREATIVNIH/KULTURNIH INDUSTRIJA

Dura

MANIFESTACIJA KOJU VRIJEDI DOĆI POGLEDATI – 5. DKKI 2018

Dura

Otvoreni 10. Dani kreativnih i kulturnih industrija, bogat program je pred nama

Dura_user

Poziv svim zainteresiranim građanima na osme Dane kreativnih/kulturnih industrija

Dura_user

Uz praizvedbu skladbe “Adio pameti” i izložbu koja prikazuje aktere legendarne Malnarove “Noćne more” otvoreni osmi Dani kulturnih i kreativnih industrija

Dura_user

DKKI 2016

Dura

6. DANI KREATIVNIH/ KULTURNIH INDUSTRIJA DUBROVNIK 2019

Dura

Tri radionice i film oduševio je publiku DKKI-a

Dura_user

USKORO “DANI KREATIVNIH KULTURNIH INDUSTIJA”

Dura

USKORO SEDMI DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA

Dura

Završni događaj 10. jubilarnih DKKI – otvaranje izložbe akademske slikarice Iris Lobaš Kukavičić

Dura_user

“recikliranART”

Dura

USKORO DANI KREATIVNIH/KULTURNIH INDUSTRIJA 2018.

Dura

FILM UDRUGE LUŽA U SKLOPU DKKI-a

Dura

KONAČNI REZULTATI – DKKI 2019 – JAVNI POZIV

Dura

ZAVRŠENI „4. DANI KULTURNIH/KREATIVNIH INDUSTRIJA DUBROVNIK“

Dura

OTVORENI 7. DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA

Dura

JAVNI POZIV ZA PREDLAGANJE AKTIVNOSTI U SKLOPU MANIFESTACIJE “DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA” ZA 2019. GODINU

Dura

ZAVRŠENI 7. DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA

Dura

Uskoro započinje osma po redu manifestacija Dani kreativnih kulturnih industrija Dubrovnik 2021

Dura_user

„Dani kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik“

Dura

USPJEŠNO ZAVRŠENI 6. DANI KREATIVNIH I KULTURNIH INDUSTRIJA DUBROVNIK 2019

Dura

POZIV NA RADIONICU “CROWDFUNDING”

Dura

POZIV ZA OTVARANJE JUBILARNIH 5.DKKI 2018

Dura

HKKKI dogovorio suradnju s Ekonomskim institutom

Dura

PREDSTAVLJENI 6. DANI KREATIVNIH KULTURNIH INDUSTRIJA U DURA-I

Dura

DANI KREATIVNIH/KULTURNIH INDUSTRIJA 2015.

Dura

DANI KREATIVNOSTI U DUBROVNIKU

Dura

“DKKI DUBROVNIK 2014” OSVOJIO NAGRADU

Dura

Ovo web-mjesto koristi kolačiće radi boljeg pregledavanja sadržaja. Saznajte više o tome kako se koristimo kolačićima i kako možete promijeniti vaše postavke. Prihvati Pročitaj više

X
X